Bebeklerde reflü yemekten sonra az miktarda sütü veya mamayı geri getirme sürecini tanımlayan tıbbi bir terimdir. Bebekler için bu durum son derece normaldir ve gelişmekte olan sindirim sistemiyle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Ve çoğunda bu vakalar için endişelenecek kesinlikle bir şey yoktur. Genel neden, midenin içeriğini tutan valfin hala gelişmemiş olmasına bağlı olarak sütün ve asidin geri hareket etmesine izin vermesidir. Bebeğiniz birinci yaşına geldiğinde çoğu reflü ve yetersizlik belirtileri kaybolmaya başlamalıdır.
Bebeklerde reflü neden olur?
Bebeklerde reflü, bebeğinizin yaşı ve gelişim aşaması nedeniyle olur. Yemek borusunun midesiyle birleştiği yerde, sütün içeri girmesi için açılan bir valf bulunur. Görevi ise içeri giren yemeği, mamayı, sütü midede tutmaktır.
Bebeğinizin ilk haftalarda, yemek borusu kısa ve dardır. Midesinin girişindeki kapakçık henüz güçlü değildir. Karnına uzanan kasın, diyaframın hemen üzerinde bulunur. Valfın kolayca açılmasının nedenleri şunlardır:
Bebeğinizin karnı doyduğunda, süt ve asit yemek borusuna geri dönerek rahatsızlığına neden olabilir. Muhtemelen bunun ne zaman olduğunu fark edeceksiniz, ancak bazen bebeğiniz doyduğu halde daha fazla içebilir. Süt ağzına geri gelir. Bu durum sessiz reflü olarak bilinir.
Bebeğinizin midesinin hala küçük olduğunu unutmayın, bu yüzden aynı anda çok fazla süt tutamayabilir. Küçük bir bebek olduğu için, muhtemelen çok uzanıyor, bu da sütün geri gelmesini kolaylaştırıyor. Bu nedenle, daha az ve sık emzirmek yenidoğan bebekler için en iyi sonucu verir ve reflüyü hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bebeğiniz büyüdükçe, valfı kontrol eden kaslar güçlenecek, yemek borusu uzayacak ve midesi büyüyecektir. İlk yılının bitiminden önce reflüden muhtemelen kurtulacaktır.
Bazen, reflü, bebeğin sindirim sisteminin daha yavaş çalışmasına neden olan başka bir durumla ilişkilidir. Bunun nedeni inek sütü protein alerjisi olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız doktorunuzla konuşun.
Bebeklerde reflü belirtileri nelerdir?
Bebeğiniz yedikten sonra az miktarda sütü geri getirebilir veya bazen kusabilir. Hıçkırık ve öksürük gibi sesler çıkarabilir. Bazı bebeklerde sütlü bir geğirmeden sonra hırıltı oluşabilir. Genel olarak diğer belirtileri şunlardır:
- Kilo kaybı
- Sinirlilik
- Karın rahatsızlığı
- Uyku sorunları
- Solunum problemleri
- Beslemeyi reddetme
Bebeklerde reflü nasıl geçer?
Bebeğinizin geri akışını (reflü) en aza indirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler:
- Her beslenme öncesi bebeği sakinleştirin ve rahatlatın.
- Bebeğinizi beslerken dik bir konumda tutun.
- Bebeğinizi her seferinde daha az miktarda besleyin.
- Bebeğinizi gecikmeden besleyin. Bebek bir yemekten önce uzun süre ağladıysa hava yutmuş olabilir. Bebeğin beslenme öncesinde midesinde hava olması durumunda tükürme daha olasıdır.
- Biberonla besleme yapıyorsanız meme ucundaki açıklığın boyutunu kontrol edin. Şişe saniyede birkaç damla süt sızdırdığını öğrenin. Çok büyük bir delik, bebeğin mamayı çok hızlı yutmasına izin verir ve bebeğin fazlalığı tükürmesi muhtemeldir. Çok küçük bir delik bebeği çok sert emmeye ve havayı yutmaya zorlar.
- Her beslenme sırasında bebeğinizi birkaç kez geğirtin. Bebeğin kafasını desteklemek ve kucağınızda oturtmak faydalı olacaktır.
- Beslendikten sonra bebeğinizi 30 dakika dik tutun. Bir bebek koltuğu iyi gelecektir.
- Bebeğinizi takip ediyorsanız, beslenmeden ancak bir saat sonra karnının üzerine koyabilirsiniz. Mümkünse bebeğinizi her zaman sırtüstü yatırın.
- Bebek bezinin çok sıkı olmadığından ve bebeğin midesine baskı yapmadığından emin olun.
Ne zaman doktora görünmeli?
Aşağıdaki belirtileri fark ettiğinizde bebeğinizin doktoru ile görüşün:
- Kilo almıyorsa
- Sürekli olarak tükürür, mide içeriğinin ağzından dışarı atılmasına neden olursa
- Yeşil veya sarı sıvı tükürürse
- Kan veya kahve telvesi gibi görünen bir maddeyi tükürürse
- Yiyecekleri reddediyorsa
- Dışkısında kan varsa
- Nefes almada zorluk veya kronik öksürük sorunu olursa
- 6 aylık veya daha büyük yaşlarda tükürmeye başlarsa
Bu işaretlerin bazıları, bebeklerde reflü ile birlikte sindirim sistemindeki bir tıkanma sorunlarına neden olabilir. Ancak bunlar tedavi edilebilir.