Uyku apnesi, tanı konulmamış birçok çocuk da dahil olmak üzere tüm çocukların yaklaşık %2’sini etkileyen yaygın bir sorundur. Tedavi edilmezse, bu durum çeşitli sorunlara yol açabilir. Bunlar arasında kalp problemleri, davranış bozuklukları, öğrenme ve büyüme sorunları bulunur.
İki tip uyku apnesi çocukları etkiler. Obstrüktif uyku apnesi , boğazın veya burnun arkasındaki bir tıkanıklıktan kaynaklanır. En yaygın tiptir.
Diğer tip merkezi uyku apnesi , beynin solunumdan sorumlu kısmı düzgün çalışmadığında ortaya çıkar. Solunum kaslarına normal sinyalleri göndermez.
İki tip apne arasındaki bir fark, horlama miktarıdır. Merkezi uyku apnesi ile horlama meydana gelebilir, ancak obstrüktif uyku apnesi ile çok daha belirgindir. Çünkü hava yolu tıkanıklığı ile ilgilidir.
Uyku apnesi belirtileri
- Sık horlama
- Gece boyunca nefes alma sorunları
- Gün boyunca uyku hali
- Dikkat güçlüğü
- Davranış sorunları
Uyku apnesinin belirtileri sadece geceleri ortaya çıkmaz. Çocuğunuzda bu bozukluk nedeniyle huzursuz bir gece uykusu varsa, gündüz semptomları şunları içerebilir:
- yorgunluk
- sabah uyanma zorluğu
Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, çocuk doktorunuza mümkün olan en kısa sürede bildirin. Çocuk doktorunuz, bir polisomnogram adı verilen bir gece uyku çalışması önerebilir. Gecede polisomnogramlar hastanelerde ve büyük tıp merkezlerinde yapılır. Çalışma sırasında sağlık personeli çocuğunuzun uykusunu izleyecektir. Nefes, oksijenlenme ve beyin dalgalarını (elektroensefalogram; EEG) izlemek için çocuğunuza birkaç sensör bağlanır.
Çalışmanın sonuçları çocuğunuzun uyku apnesinden muzdarip olup olmadığını gösterecektir. Kulak burun boğaz uzmanları, nörologlar ve uyku bozukluklarında uzmanlık eğitimi almış çocuk doktorları gibi diğer uzmanlar, çocuk doktorunuzun tanı koymasına yardımcı olabilir.
Tedavi
Uyku apnesinin görüldüğü çocuklarda daha büyük bademcikler ve adenoidlere bulunur. Uyku apnesini tedavi etmenin en yaygın yolu çocuğunuzun bademciklerini ve adenoidini çıkarmaktır. Bu ameliyata tonsillektomi ve adenoidektomi denir. Uyku apnesinin tedavisinde oldukça etkilidir.
Bir başka etkili tedavi, çocuğun uyurken maske takmasını gerektiren sürekli pozitif hava yolu basıncıdır. Maske, çocuğun burnundan sabit hava basıncı vererek rahat nefes almasını sağlar. Sürekli pozitif havayolu basıncı genellikle tonsillektomi ve adenoidektomi sonrası düzelmeyen veya tonsillektomi ve adenoidektomi için aday olmayan çocuklarda kullanılır.
Down sendromu, serebral palsi veya kraniyofasiyal (kafatası ve yüz) anormallikleri gibi diğer tıbbi durumlarla doğan çocuklar için daha yüksek risk altındadır. Bu rahatsızlıkları olan çocukların ek tedavilere ihtiyacı olabilir. Aşırı kilolu çocukların uyku apnesinden muzdarip olma olasılığı daha yüksektir.
İyi bir gece uykusu sağlık için önemlidir. Çocuğunuzda uyku apnesi belirtileri varsa, çocuk doktorunuzla konuşun. Doğru tanı ve tedavi, çocuğunuz ve aileniz için huzurlu geceler ve dinlendirici günler anlamına gelebilir.