Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıÇocuklarda Büyüme Ağrıları

Çocuklarda Büyüme Ağrıları

Büyüme ağrıları, genellikle bir çocuğun bacaklarında veya daha az yaygın olarak kollarda görülen ağrılı veya zonklayıcı bir ağrıdır. Çocuklarda en sık görülen ağrı türüdür.

Büyüme ağrıları genellikle 2 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda görülür, genellikle 3 ila 5 yaş arasında başlar. Dışlama tanısıdırlar, yani diğer rahatsızlıklar bilindikten sonra teşhis edilirler.

Büyüme ağrıları genellikle öğleden sonra veya akşamın erken saatlerinde başlar ve sabaha kadar devam eder. Ağrı, çocuğunuzu uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Her gün meydana gelebilirler, ancak genellikle ara sıra olurlar.

Çocuklarda büyüme ağrıları nedenleri

Büyüme ağrılarının nedeni bilinmemektedir ve kemik büyümesi aslında ağrılı değildir. Büyüme ağrıların en olası nedeni, gün içinde aşırı kullanımdan kaynaklanan kas ağrısıdır. Bu aşırı kullanım, etrafta koşmak ve oyun oynamak gibi kasları zorlayabilen normal çocukluk aktivitelerinden kaynaklanabilir.

2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre düşük ağrı eşikleri olan çocukların artan ağrıları olma olasılığının daha yüksek olduğu bulunmuştur.

Büyüme ağrıları nasıl hissedilir?

büyüme ağrıları

Büyüme ağrıları, genellikle vücudun her iki tarafında, özellikle bacaklarda, ağrılı, zonklayan bir ağrıdır. Ağrı gelir ve gider, genellikle öğleden sonra veya akşam başlar ve sabaha kadar devam eder. Bazı çocukların büyüme ağrılarına ek olarak baş ağrısı veya karın ağrısı da vardır.

Bacaklar, baldırlar, diz arkası ve uyluk önü, büyüme ağrılarının en sık görülen alanlarıdır. Dizlerdeki büyüme ağrıları genellikle diz arkasında olacaktır. Ağrı nadiren eklemin kendisinde olur ve eklem normal görünür. Eklem ağrıyorsa veya kızarırsa, şişmişse veya sıcaksa, bu juvenil idiyopatik artritin bir belirtisi olabilir.

Çocuğunuzun kolunda büyüme ağrılar varsa, büyük olasılıkla her iki kolunda da olacaktır. Kol ağrısına ek olarak genellikle bacak ağrısı yaşarlar.

Sırt ağrısı hem yetişkinler hem de çocuklar için yaygın bir rahatsızlık olsa da, büyüme ağrıları ile ilgili mevcut literatür sırt ağrısını içermez. Bu nedenle çocuklarda sırt ağrısı başka bir sorunun işareti olabilir.

Kötü duruş veya kas gerginliği olabilir, ancak özellikle ağrı birkaç günden uzun sürerse veya giderek kötüleşirse, daha ciddi bir altta yatan bozukluğun işareti olabilir. Durum bu şekilde olursa hemen doktorunuza başvurun.

Büyüme ağrıları nasıl tedavi edilir?

Büyüme ağrıları için özel bir tedavi yoktur. Çocuğunuzun bacaklarına masaj yapmak ve germek, ağrısını hafifletmenin en iyi yollarından biridir.

İbuprofen gibi ateş ve ağrı giderici ilaçlar da yardımcı olabilir. Nadir fakat ciddi bir durum olan Reye sendromuna yol açabileceğinden, özellikle akut viral bir hastalığı varsa çocuklara aspirin vermemeye dikkat edin.

Çocuğunuz sık sık artan ağrılarla uyanırsa, ona naproksen gibi daha uzun süreli bir ağrı kesici verebilirsiniz.

Yeni yürümeye başlayan çocuklarda büyüme ağrı

Büyüme ağrıları 2 yaşında başlayabilir. Genellikle 3 ila 5 yaşları arasında başlarlar. Yeni yürümeye başlayan çocuklarda büyüme ağrıları, daha büyük çocuklarda olduğu gibi aynı ağrı ve zonklama şeklinde hissedilir. Çocuğunuz ağrı nedeniyle gece yarısı uyanabilir. Bacaklarını tuttuklarını veya ovuşturduklarını fark edebilirsiniz veya normalden daha huysuz görünebilirler. Çocuğunuzun bacağına hafifçe masaj yapmak, ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et