Bu teknikler çocukları yaşlarına ve özelliklerine göre eğitmenize yardımcı olacaktır. 2 yaşındaki çocukları eğitmek, 12 yaşındaki çocukları eğitmekle aynı şey değildir. Çocukları yaşlarına göre eğitme önemlidir.
Çocuklar size itaatsizlik ettiğinde veya size karşı geldiğinde, cezalandırmanın son çareniz olması gerektiğini unutmayın. Dahası, küçük bir çocukla uğraşırken, büyük bir çocuğun önünde olduğu gibi davranmak zorunda değiliz. Bu yazımızda çocukları yaşlarına göre eğitme için bazı teknikler bulacaksınız.
Çocukları yaşlarına göre eğitme: Bunu nasıl ve ne zaman yapmalısınız?
Ebeveynler, çocukların kurallara uymasını ve sınırlara saygı göstermesini ister. Bunu elde etmek için, mümkün olduğunda uygun davranışlarını pekiştirmeniz gerekir.
Bazen küçüklere, bazı davranışlarının kendileri için hoş olmayabilecek sonuçlar doğurduğunu öğretmeniz gerekir. Bu yüzden cezaları sadece istisnai olarak kullanmanız gerekiyor. Dolayısıyla, tüm eylemleriniz rasyonel olmalı ve aşağıdaki kavramlar akılda tutulmalıdır:
- Çocukları cezalandırdığınızda, neden yaptığınızı anlamaları gerekir. Bu şekilde, belirli davranışların belirli sonuçlara yol açabileceğini öğrenecekler.
- Öz saygılarına zarar vermeyin. Disiplin, çocuklarınızı kötü hissettirmek zorunda değildir. Sadece belirli olumsuz eylemlerin sonuçlarıyla yüzleşmekle ilgili olmalı.
- Ceza bir tür anlaşma olarak görülmelidir. Böylece, bir şeye ihtiyaç duyduklarında ne yapacaklarını ve olumsuz sonuçlarla yüzleşmek istemiyorlarsa ne yapmayacaklarını bilirler.
Çocukları yaşlarına göre eğitme teknikleri
Çocukların eğitiminin temel anahtarı iletişim ve pozitif disiplindir . Bununla birlikte, davranışlarına bağlı olarak, bazen iyi ve kötü davranış arasındaki farkı görebilmeleri için onları disiplin altına almak gerekir. Bu yüzden çocukları eğitirken yaşlarını dikkate almak önemlidir.
2 ila 5 yaş arası çocuklar
Bu süre zarfında, yanlış davranışlarından hemen sonra onları düzeltmek ve hatta cezalandırmak önemlidir. Böylece cezayı eylemleriyle ilişkilendirecekler.
- Düzeltme
Bu teknik 3 yaşın üzerindeki çocuklar içindir, çünkü bu süre zarfında eylemlerinizi pekiştirmeye dayandırabilirsiniz. Bu, diğer teknikleri kullanarak değiştiremeyeceğiniz davranışları değiştirmek için oldukça etkili olabilir.
Ses tonunu kullanma
Güçlü bir ses kullanmak, çocukları eğitmek için kullanılan tekniklerden biridir. Küçük çocuklar, onlarla konuşurken ses tonumuza oldukça duyarlıdır. Bu nedenle, yanlış bir şey yaptıklarında, onlara tatlı-sert birşekilde hitap etmelisiniz ve güçlü bir sesle konuşmalısınız. Sonuç olarak, yaptıklarının yanlış olduğunu anlayacaklar. Tabii ki, bu tekniği aşırı kullanmamalı ve her zaman ciddi olmalısınız.
- Sevdiklerinden uzaklaştırma
Bu yaş civarında, en sevdikleri oyuncağı kötü davranışları için ceza olarak kullanabilirsiniz.
- Zamanı kullanmak
Bu yöntem, itaatsizlik veya saldırgan davranış durumlarında etkili bir tekniktir. Bunu yapmak için çocuklarınızı yaramazlık yaptıkları yerden uzaklaştırmanız gerekir. Sonra, olduğu yerden uzakta sakinleşmek için biraz zaman verin.
Bunu yaparken onların yaşını hesaba katmanız önemlidir. Kısa süreli olmasına dikkat edin.
5 ila 12 yaş arası çocuklar
Bu dönemde çocuklar yaptığı eylemlerin farkındadır. Bu nedenle, sınırlar belirlemek ve aşağıdaki gibi belirli ayrıcalıkları kaldırarak düzeltebilirsiniz:
- En sevdikleri çizgi filmleri kısıtlamak
- Tabletlerini daha kısa kullandırmak
- Bulunduğu ortamdan kısa süreliğine uzaklaştırmak
12 yaş üstü çocuklar
Ergenlik döneminde, kötü davranıştan sonra bazı ayrıcalıkları kaldırabilirsiniz. Her şeyi yaşlarına göre yapmanız gerektiğini unutmayın. İşte bunlardan kaldırabileceğiniz bazı ayrıcalıklar:
- Cep telefonlarını kullandırmamak.
- Hafta sonları arkadaşlarıyla dışarı çıkmasını kısıtlamak.
- Sosyal medyada geçirdikleri zamanı sınırlamak.
Yukarıda saydığımız tutumlar çocukları yaşlarına göre eğitme konusunda size yardımcı olacaktır. Onları disipline ederken, sonuçların tutarlı, dengeli ve istisnai olması gerektiğini daima aklınızda bulundurun. Dolayısıyla, çocuklarınızın davranışlarıyla ilgili sorun yaşıyorsanız, bu teknikleri uygulamaya çalışın, size yardımcı olabilir.