Doğum lekeleri doğumda bulunan veya doğumdan kısa bir süre sonra gelişen, cilt üzerinde veya altında renkli bir işarettir. Bazı doğum lekeleri zamanla kaybolur, bazıları ise daha belirgin hale gelir. Doğum lekeleri, ciltteki ekstra pigment üreten hücrelerden veya normal olarak büyümeyen kan damarlarından kaynaklanabilir. Çoğu zararsızdır ve bazıları çocuk büyüdükçe ortadan kaybolur. Bazen, bir doğum lekesi diğer sorunların veya hastalıkların bir işareti olabilir. Tüm doğum lekeleri bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.
Doğum lekelerinin nedenleri
Çoğu durumda, doğum lekesinin nedeni bilinmemektedir. Hamilelik sırasında yanlış bir şey yapan annelerden kaynaklanmazlar. Şans eseri olurlar. Doğum lekesi oluşumu kalıtsal olabilir. Bazı işaretler diğer aile üyelerindeki işaretlere benzeyebilir, ancak çoğu işaret değildir. Kırmızı doğum lekesi, kan damarlarının aşırı büyümesinden kaynaklanır. Kahverengi ve mavimsi doğum lekelerine pigment hücreleri (melanositler) neden olur.
Doğum lekelerinin çeşitleri
Farklı nedenleri olan iki ana doğum lekesi türü vardır. Vasküler (kan damarı) doğum lekesi, kan damarları doğru şekilde oluşmadığında ortaya çıkar. Çok fazla görülür veya normalden daha geniştir. Pigmentli doğum lekeleri ise, ciltte pigment (renk) oluşturan hücrelerin aşırı büyümesinden kaynaklanır.
- Somon yamaları (leylek ısırıkları, melek öpücükleri ve maküler lekeler olarak da adlandırılır). Somon lekeleri ince, düz, açık pembe veya kırmızı doğum lekeleridir. Boynun arkasında, üst göz kapaklarında, üst dudakta veya kaşlar arasında olma eğilimindedirler.
- Konjenital moller (benler). Konjenital moller vücudun herhangi bir yerinde büyüyebilir. Boyutları ve şekilleri değişir. Çoğu kahverengidir.
- Café-au-lait (sütlü kahve) lekeleri. Çoğu kafe-au-lait lekeleri pürüzsüz, oval doğum lekeleridir. Renkleri açık kahverengiden çikolata kahverengisine kadar değişir ve genellikle gövde, kalça ve bacaklarda bulunur.
- Moğol noktaları. Moğol lekesi pürüzsüz, mavi veya mavi-gri doğum lekeleridir. Genellikle şekil olarak düzensizdirler, bel ve kalçalarda bulunurlar.
- Çilek Hemanjiyomlar (gül lekesi). Hemanjiyomlar yüksek doğum lekeleridir. Mavi, kırmızı veya mor renktedirler. Normal olarak büyümeyen kan damarlarının kümeleridir. Hemanjiyomlar birçok şekil ve boyutta görülür. Sadece ciltte büyüyebilirler veya vücuda daha derinlere uzanabilirler.
- Liman şarabı lekeleri. Port-wine lekelesi doğumda pembe-kırmızı olan ve daha sonra koyu kırmızı-mor olan doğum lekeleridir. Port-wine lekeleri normal olarak büyümeyen kan damarlarıdır. Küçük olabilirler veya vücudun geniş bir alanını kaplayabilirler.
Doğum lekeleri tedavisi
Çoğu lekeler zararsızdır ve çıkarılması gerekmez. Bazı doğum lekeleri, görünümleri nedeniyle rahatsızlığa neden olabilir. Hemanjiyomlar veya moller gibi diğer doğum lekeleri, cilt kanseri gibi bazı tıbbi durumlar için riske yol açabilir. Bu lekeler bir dermatolog tarafından izlenmeli ve profesyonel olarak tedavi edilmesi gerekir.