Göbek kordonu kanı (kordon kanı da denir), bebeğiniz doğduktan ve kordon kesildikten sonra göbek kordonu ve plasentadaki kandır. Göbek bağı, bebeğinizi plasentaya bağlayan kordondur. Plasenta rahminizde büyür ve bebeğinize göbek kordonu yoluyla yiyecek ve oksijen sağlar.
Göbek kordonu kanı kök hücrelerini içerir. Bunlar, vücudunuzdaki belirli hücre türlerine dönüşebilen hücrelerdir. Kök hücreler, bazı kanser türleri ve anemi gibi hastalıkları tedavi etmek için kullanılabilir. Anemi, vücuda oksijen taşımak için yeterli sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olmadığı zamandır.
Bazen bebek doğduktan sonra göbek kordonu ve plasenta ile birlikte kordon kanı da atılır. Ancak bazı insanlar daha sonra hastalıkları tedavi etmek için kullanılabilmesi için kordon kanı depolamak veya bağışlamak ister.
Kök hücreler hastalıkları tedavi etmek için nasıl kullanılır?
Çoğu sağlıklı insanda kemik iliği kök hücreler üretir. Kemik iliği, kemiklerinizin içindeki yumuşak, yağlı dokudur. Ancak bazen bir kişinin kemik iliği çalışmayı durdurur ve yeterince sağlıklı kök hücre yapmaz. Ve kanser gibi rahatsızlıkları olan insanlar için kemoterapi veya radyasyon gibi bazı tedaviler sağlıklı kök hücreleri öldürebilir.
Bir kişi yeni kök hücrelere ihtiyaç duyarsa, kordon kanı veya normal kandan bir kök hücre nakli yapılabilir. Veya kemik iliği nakli yaptırabilir. Nakilden elde edilen yeni kök hücreler, yeni ve sağlıklı hücreler oluşturmaya devam edebilir.
Göbek kordonu kanı saklama seçenekleriniz nelerdir?
Bebeğinizin göbek kordonu kanı bankacılığı yapmayı düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Bunun için iki ana seçeneğiniz olduğunu size söyleyecektir.
Halka açık bir kordon kanı bankasına bağış yapabilirsiniz: Çoğu aile bir kamu kordon kanı bankasına kordon kanı bağışlaması yapar. Bu bağış, araştırma yapmak veya başkalarına yardım etmek için kullanılır. Bağış yapmanın size hiçbir maliyeti yoktur. Siz veya bir aile ferdinizin kordon kanına ihtiyacı varsa bağışladığınız kordon kanını kullanamazsınız. Ancak başkaları tarafından bağışlanan kordon kanını kullanabilirsiniz. Kan bankası, ihtiyaç duydukları takdirde ailelerin kordon kanı bulmasına yardımcı olur.
Özel bir kordon kanı bankasında saklayabilirsiniz. Bebeğinizin kordon kanını özel bir kordon kanı bankasında saklayabilirsiniz, böylece bebeğinizin veya bir aile üyesinin ihtiyaç duyması durumunda orada olur. Bir kök hücre nakli ile tedavi edilmesi gerekebilecek sağlık sorunu olan bir çocuğunuz veya aileniz varsa, bu sizin için iyi bir seçenek olabilir. Seçtiğiniz bankaya bağlı olarak, maliyet değişecektir.
Bebeğinizin kordon kanı bağışlamamayı veya saklamamayı seçerseniz, bebeğiniz doğduktan sonra atılır.
Kordon kanından elde edilen kök hücrelerin faydaları nelerdir?
Kordon kanından alınan kök hücreler, kemik iliğinden veya kandan alınan kök hücrelere kıyasla daha büyük faydalara sahiptir. Faydaları şunlardır:
- Güvenli, kolay toplama: Kordon kanından kök hücre almanın siz veya bebeğiniz için hiçbir riski yoktur. Ancak kemik iliği bağışlamak için anestezi gerektiren bir prosedürünüzün olması gerekir. Anestezi, ağrıyı azaltan veya önleyen ilaçtır. İşlemden sonra biraz ağrı hissedebilirsiniz ve küçük bir komplikasyon riski vardır. Kök hücreleri kandan bağışlarsanız, birkaç defa vermeniz gerekir. Bu, kemik ağrısına, kas ağrılarına veya diğer yan etkilere neden olabilir.
- Daha fazla eşleşme: Kemik iliğinden veya kandan yapılan kök hücre nakillerinin, donördeki ve kök hücreleri alan kişideki belirli proteinlerle neredeyse mükemmel bir eşleşmeye sahip olması gerekir. Doğru eşleşmeyi bulmak zor olabilir. Kordon kanından alınan kök hücreler, bazı proteinler eşleşmese bile işe yarayabilir. Bu, daha fazla insanın kordon kanı kullanarak bir eşleşme bulabileceği anlamına gelir.
- Kullanıma hazır olması: Kordon kanının çok fazla işlem süresine ihtiyacı yoktur. Kordon kanı bankasına ulaştığında, oldukça hızlı bir şekilde kullanıma hazırdır. Kemik iliği ile bir eşleşme bulmak ve örnek almak zaman alabilir.
- Daha başarılı nakil şansı: Kordon kanından kök hücre nakli olan kişilerin, kemik iliği nakli olanlara göre nakilden sonra sorun veya enfeksiyon geçirme olasılığı daha düşük olabilir. Bazı araştırmalar, kordon kanı kök hücrelerinin kemik iliğinden daha fazla yeni kan hücresi oluşturabileceğini öne sürüyor.
Kordon kanından kök hücre kullanmanın birkaç dezavantajı vardır. Göbek kordonu az miktarda kordon kanı içerir. Bazen daha büyük bir çocuğa veya yetişkine kök hücre nakli için yeterli olmayabilir. Ayrıca, kordon kanından elde edilen kök hücrelerin kan hücrelerini yapmaya başlaması, kemik iliği kök hücrelerinden elde edilen kök hücrelerden daha uzun sürebilir.
Göbek kordonu kanı saklamaya ne zaman karar vermelisiniz?
Hamileliğin 28 ila 34. haftalarında kordon kanı seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşmak en iyisidir. Bu size farklı kordon kanı bankaları hakkında bilgi edinmeniz için bolca zaman verir.
Kordon kanıyla ilgili kararınızı doğum planınıza koyun. Doğum planı, bebeğinizin doğumu hakkında verdiğiniz talimatlardır. Bebeğinizi nerede doğurmak istediğiniz ve doğum sırasında ve doğum sırasında sizinle birlikte olmak istediğiniz gibi şeyleri içerebilir.
Göbek kordonu kanı nasıl alınır?
Bebeğinizin kordon kanını saklamaya karar verirseniz, doktorunuz onu bebeğiniz doğduktan hemen sonra alır. Vajinal veya sezaryen doğumunuz önemli değildir. Sezaryen, bebeğinizin, doktorunuzun karnınızda ve rahminizde yaptığı bir kesikten doğduğu ameliyattır.
Doktorunuz genellikle göbek kordonu kanı bankasından sipariş ettiğiniz bir toplama kitini kullanır. Kordon kanını toplamak için, doktorunuz göbek kordonunu bir tarafa tutar ve kanı çekmek için bir iğne kullanır. Kan bir torba içinde toplanır ve ardından kordon kanı bankasına gönderilir.