Yaz aylarında bireyler serinlemek ve kış aylarındaki bunalımlarını gidermek için dışarıda zaman geçirirler. Bu aşamada bireyler için ideal bir yol olarak görülebilir. Ancak önlemlerini almadığınız zaman sizin için sorun oluşturabilir. Dışarıda bilinçsizce geçireceğiniz bu zaman diliminde güneş çarpması durumu ile karşılaşabilirsiniz.
GÜNEŞ ÇARPMASI NEDİR
Güneş çarpması en fazla güneş gören mevsimde yani yaz ayında görülür. Direk güneş ışığına uzun süre maruz kalınmasıdır. Vücudun ısısı yükselir.
GÜNEŞ ÇARPMASI BELİRTİLERİ
Güneş çarpması hayatı önem taşımaktadır. İlk belirtileri sersemlik, baş ağrısı, yürümede zorlamadır. İlerledikçe hastanın ateşi 40–41 C ye kadar yükselir. Cilt kuru olur, koltuk altında bile terleme görülmeye bilir. Deride kızarıklık görülür. Nabız sayısında artış olur, bilinç kaybı yaşanır, bulantı ve kusma belirtileri de görülür. Müdahale yapılmaması durumunda ilerlemiş güneş çarpması ölüme dahi götürebilir.
GÜNEŞ ÇARPMASINDAN KORUNMA YOLLARI
Güneş çarpmasından korunmanın en kolay yolu güneş ışınlarına direk maruz kalmayınız. Özellikle yaz aylarında sabah 10.00 ile 14.00 arası dışarı çıkmayın. Mümkün olduğunca gölge de çalışın. Şapka, örtü gibi eşyalarla kafanızı örterek güneş den korunuz. Açık renkli elbiseler tercih edin. Güneşten koruyucu kremler kullan. Güneş gözlüğü kullanın. Bol sıvı içecek tüketiniz. Vücudunuzun su ve tuz ihtiyacını ihmal etmeyiniz.
GÜNEŞ ÇAPRMASINDA İLK YARDIM
- Güneş çarpmasının belirtileri olan hastayı gölgelik bir yere götürerek uzanmasını sağlayın.
- Hastaya soğuk suyla (çok soğuk olmasın) banyo yaptırın. Banyo yoksa hastanın vücuduna buz torbası koyun. Ya da başa, göğse, koltuk altına ıslak bez koyun.
- Vücut ısısı 40–41 C olan hastanın ateşini 38–39 C kadar düşene kadar soğuk su tedavisi uygulayınız
- Bilinci açıksa bol içecek verin. Bilinci kapalıysa içecek vermeyin boğulabilir.
- Kusma halinde hastayı yan yatırın.