Cumartesi, Nisan 27, 2024

Hamilelikte Epilepsi

Epilepsi, sinir sisteminin bir bozukluğudur. Aynı zamanda nöbet bozukluğu olarak da adlandırılır. Normalde vücudun sinirleri elektriksel ve kimyasal sinyallerle bilgi gönderir. Epilepsi hastalarının beyninde anormal elektrik sinyalleri vardır. Bu nöbete neden olabilir. Nöbetler, kasların şiddetli sallanmasına neden olabilir. Veya neredeyse hiç semptom göstermeden çok hafif olabilirler. Hamilelikte epilepsi olan kadınlar daha fazla nöbet geçirme eğilimindedir. Bu durum özellikle halihazırda çok sayıda nöbet geçiren kadınlarda geçerlidir.

Hamilelikte epilepsi sebepleri nelerdir?

Hamilelik epilepsiye neden olmaz. Ancak epilepsisi olan hamile bir kadın daha sık nöbet geçirebilir. Bunun nedeni, epilepsiyi tedavi eden ilaçların hamilelik sırasında farklı şekilde etki göstermesi olabilir. Ayrıca hamileliğin erken döneminde bulantı ve kusma yaşayan kadınlar ilacın tam etkisini göstermeden kusabilirler.

Hamilelikte epilepsi belirtileri nelerdir?

Belirtiler, kadın hamile olmadığında görülen semptomlardan farklı değildir. Epilepsili bir kadın, bilinen bir nedeni olmayan sık veya düzenli nöbetler geçirir. Nöbetlere ek olarak, en yaygın belirtiler şunlardır:

  • Baş ağrısı
  • Enerji seviyesindeki değişiklikler
  • Baş dönmesi
  • Bayılma
  • Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
  • Hafıza kaybı

Bazı kadınların da aurası olabilir. Bu durum, nöbet olmadan hemen önce nöbet geçirecekleri hissidir.

Epilepsi semptomları diğer sağlık koşulları gibi görünebilir. Teşhis için her zaman doktorunuza uzmanınıza danışın.

Hamilelikte epilepsi nasıl teşhis edilir?

Epilepsi hastalarının çoğu hamilelikten önce teşhis edilmiş olacaktır. Epilepsi teşhisi sağlık geçmişi ve fizik muayeneye dayanır. Teşhis ancak birden fazla nöbet geçirdikten sonra konulabilir. Doktor, ne sıklıkta nöbet geçirdiğinize göre testler isteyebilir. Bu testler kan testleri, kalp (EKG), beyin dalgası (EKG) testleri ve bir CT taraması veya MRI olabilir.

Hamilelikte epilepsi nasıl tedavi edilir?

hamilelikte epilepsi

Epilepsi hastasıysanız ve hamileyseniz, doktorunuzu daha sık görmeniz gerekebilir. Büyük olasılıkla nöbetleri önlemek için size ilaç verilecektir. Bu konu ilaçların izlenmesi, nöbetleri kontrol altına almak ve yan etkileri azaltmak için önemlidir. Doktorunuz, nöbetleri kontrol etmek için mümkün olduğunca az ve en düşük dozda ilaç kullanacaktır. Doktorunuz size söylemediği sürece nöbet ilacınızı asla durdurmayın veya azaltmayın.  

Muhtemelen normal bir doğumunuz olacaktır. Ancak stres, nöbet riskini artırabilir. Sakin bir doğum ortamı ve epidural anestezi yardımcı olabilir. Erken doğum öncesi bakımı alarak sağlıklı bir hamilelik geçirebilirsiniz. 

Hamilelik sırasında epilepsinin komplikasyonları nelerdir?

Epilepsi ve tedavisi için kullanılan ilaçlar anne, gebelik ve gelişmekte olan bebek üzerinde birçok etkiye sahip olabilir. Çoğu kadın sağlıklı bir hamilelik ve bebek sahibi olabilir. Ancak epilepsi, hamileliğin belirli komplikasyonları riskini artırır. Bunlar şunlardır:

  • Hamilelik yüksek tansiyonu
  • Ölü doğum
  • Küçük bebek
  • Omurga ve nöral tüp kusurları. Bazı epilepsi ilaçları, kandaki folik asit seviyelerine müdahale edebilir. Folik asit bir B vitaminidir. Çocuk doğurma çağındaki tüm kadınlar, nöral tüp kusurlarını önlemek için günde 0.4 mg folik asit takviyesi almalıdır. Epilepsi ilacı kullanıyorsanız, daha yüksek dozda folik asit alma konusunda doktorunuzla konuşun. Bunlar kusurların önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Diğer doğum kusurları. Bunlar bazı epilepsi ilaçlarıyla bağlantılı olabilir. Uzmanların çoğu, nöbetleri önlemenin ilaçları almanın risklerinden daha iyi olduğu konusunda hemfikirdir. Epilepsi ilaçları kullanan kadınlardan doğan çoğu bebeğin doğum kusurları yoktur.
  • Yenidoğanda şiddetli kanama. Bazı epilepsi ilaçları, kanın pıhtılaşmasında önemli olan K vitamini seviyelerini etkileyebilir. Kanamayı önlemek için tüm yenidoğanlar bir miktar K vitamini almalıdır. 
  • Uyku veya beslenme sorunları. Emzirilen yenidoğanlar çok uykulu olabilir veya beslenme sorunları olabilir. Bunun nedeni nöbet ilacının anne sütünden geçmesidir. Genelde emzirmenin faydaları bebek için herhangi bir yan etkiden daha fazladır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et