Salı, Nisan 16, 2024
Ana SayfaBebekBebek GelişimiBebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebekler diş çıkarma serüveninin altıncı aydan itibaren başlayıp iki buçuk yaşına kadar sürebilmektedir. Bu süreç birçok bebek için oldukça sancılı geçerken kimisi için nispeten daha rahat olmaktadır, hatta bazı bebeklerin dişle doğduğu da gözlemlenmiştir. Her ne kadar bebeklerin altıncı aydan itibaren diş çıkarmaya başladığı söylense de bu süreç bebeğin fizyolojik gelişimi ve genetik aktarımı doğrultusunda farklılık gösterebilmektedir. Yani eşiniz ve sizin kaçıncı ayda diş çıkartmaya başladığınız çocuğunuzun bu serüveninin başlangıcı için size bir nebze öngörü niteliğinde olabilir.

bebek diş çıkartma

Bebeğin Diş Çıkarma Döneminin Başladığını Nasıl Anlarsınız?

Altıncı aydan itibaren bebeğinizin damak yapısının sertleşmesi ve kaşınmaya başlamasıyla diş çıkarma sürecine girdiğinizi az çok tahmin edebilirsiniz. Bebek diş çıkarma dönemine girdiği bazı sağlık problemleri ya da huzursuzluklarla da belirtilerini gösterecektir. Bebek diş çıkartma dönemi başladığında huzursuzluğunun artması, ateş, uyuyamama, geceleri devam eden ağlama nöbetleri gibi semptomlara tanık olabilirsiniz. Yalnız bu konuda dikkat etmeniz gereken bir husus vardır. Bebeğinizin ateşini takip etmeli ve bunu sadece diş çıkarma belirtisi diye ihmal edilmemesidir. Ateşin yükselmesi özellikle bebeklerde ciddi risk taşıdığından ateşi düzenli kontrol edilmeli ve başka bir hastalığın belirtisi olup olmadığından emin olunması gerekir.

Bebekler bu dönemde devamlı olarak ağızlarına bir şeyler götürerek kendilerince acılarını hafifletmeye çalışırlar. Özel diş kaşıyıcılardan kullanabilirsiniz ya da havuç gibi kolayca koparamayacağı sebzeler de dişlerini kaşımalarına yardımcı olur.

Bebek Diş Çıkarma Döneminde Uyku Sorunu Nasıl Çözülür?

Bebeklerin uyku düzeninin oturması hayli zaman alsa da ilk altı aylık periyotta çoğunlukla anneyle temas halindeyken uykuya dalmak duygusal gelişimleri için de gereklidir. Ancak diş çıkarma döneminin huzursuzluklarının başlamasıyla birlikte bebeğinizin uyku düzeni de bir kez daha alt üst olacak ve sizden ona yardımcı olmanızı bekleyecektir.

bebek diş çıkarma uyku sorunu

Ateş ve huzursuzlukla birlikte gece ağlama seansları hem onun hem de sizin uyku düzeninizde ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Bu durumda bebeğinizi emzirerek uyutmaya çalışmak yerine nemli bir bezle damağına masaj yaparak uyutmaya çalışmanız daha yararlı olacaktır. Bu süreçte her ne kadar sinirleriniz yıpransa da onun canının yandığını ve sizin desteğinize sonsuz ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Bebeğinize bağırmanın ya da sesinizi yükseltmenin ona hiçbir faydası olmayacak aksine korkmasıyla birlikte ağlama nöbetleri ve uyuyamama seansları daha uzun sürecektir. Ayrıca doktorunuzun önereceği diş jelleri de ağrısının hafifleyip uykuya dalmasında yardımcı olabilir.

Birkaç ay sürecek olan bu uyku sorunu için ne yazık ki yapılabilecek çok fazla bir şey bulunmamaktadır. Sakin kalmaya çalışarak damaklarına hafif masajlar yaparak uyumasını sağlamak en muhtemel yol gibi görünmektedir. Birçok aile bebeğin diş çıkarma döneminde uyku sorunuyla karşılaşmakta ve bunun için alternatif yollar aramaktadırlar. Dış çıkarma sürecindeki ateş ve uyuyamama sorunu bebeğinizi de oldukça yoran ve vücudunu diğer virüslere karşı da yorgun düşüren bir süreçtir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et