Tüm canlıların doğasında olan üreme olayı insanlar içinde geçerlidir. Cinsel bir birliktelikten sonra eğer yeterince koşullar sağlandıysa hamile kalmak oldukça kolay olacaktır. Bu olay bazı çiftler için çok kolay olurken bazı çiftler içinse defalarca denemelerle bir bebek sahibi olamayabilirler. Eğer özel bir nedenleri yok ise sadece koşulları sağlamaları gerekir. Peki bu koşullar nelerdir?
Bu yazımızda sizlere nasıl hamile kalabileceğinizi anlatacağız. Keyifli okumalar.
Kadınlar ve erkeklerin üreyebilmeleri için bazı hücrelerin vücutlarında üretilmesi gerekir. Kadınların üreme hücresine yumurta; erkeklerin üreme hücresine ise sperm denir.
Yumurta ve sperm birleşmesine döllenme denir. Döllenme sonucunda ise zigot oluşur. Bu bebeğinizin ilk halidir.
Başta da dediğimiz gibi insanların vücutlarında üreme hücrelerinin bulunması gerekir. Erkeklerde bu hücreler sürekli bulunurken kadınlarda ise bazı periyotlarda üretilmektedir.
Yumurtlama Periyodu Nasıl Hesaplanır?
Ortalama 28 günde bir regl olan kadınlar bir sonraki regl döneminden gün önce yumurtlar. Ancak çoğu kişide yumurtlama, sonraki regl döngüsünün ortasındaki günden önceki dört gün ya da sonraki dört gün yumurtlar. Yani tam sekiz günlük süreçte yumurtlama olayı olabilir. Kendi regl takviminizi oluşturarak döngünüzün uzunluğuna göre ortasındaki günü belirleyebilirsiniz.
Bu şekilde belirlediğiniz günlerde partnerinizle cinsel ilişkiye girip hamile kalmak daha da kolay olacaktır.
Yumurtlama Belirtileri
Yumurtlamadan hemen önce mukusumsu berrak bir yapıda vajinal salgınız olacaktır.Yumurtlamadan sonra mukusumsu yapı azalır kalınlaşır ve mat bir yapıda akıntınız olabilir.
Yumurtlama sırasında vücut sıcaklığınız artar. Vücut ısınızı ölçerek bir tablo oluşturabilirsiniz. Artış gördüğünüzde yumurtlama gününde olduğunuzu anlayabilirsiniz.
Aynı zamanda yumurtlamayı takip edebilmeniz için eczanelerde bazı testler satılmaktadır.
Hamile Kalmak İçin Neler Yapılmadır?
- Düzenli bir cinsel ilişkiye sahip olun.
- Sigara, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerden uzak durun.
- Kafein miktarını azaltın.(Çay, kahve, kola ve çikolata)
- Doktor onayı olmadan bilmediğiniz doğal veya ilaç formunda vitamin gibi şeyleri kullanmayın.
- Haftada 5 saatten fazla ve yorucu spor yapmayın. Fazla spor yapanlarda yumurtalama da azalma olduğu gözlemlenmiştir.
- Troit ile ilgili bir kronik rahatsızlığınız var ise doktorunuza bunu belirterek gerekli tedaviyi uygulamasını sağlayın. Çünkü Troit hormonu üremeyi etkileyen bir hormondur.
- Eğer bir rahatsızlığınız var ise doktorunuza danışın, hamile kalmak sizin için uygun olup olmadığını öğrenin.
- Doktorunuzun gözetimi altında folik asit takviyesi kullana bilirsiniz. Folik asit bebeğinizin gelişmesini olumlu gönde etkileyecektir.
Ne Zaman Doktor Desteği Alınmalı ?
35 yaşından küçük iseniz 1 yıl boyunca sık ve korunmasız cinsel ilişkiler sonucunda hamile kalabilirsiniz. Eğer 35 yaş üzerindeyseniz ve sizin ya da eşinizin bilinen bir rahatsızlığı var ise bir yılı beklemeden doktora gitmelisiniz.
Bebeğinizin olmaması sizden ya da eşinizden dolayı kaynaklanabilir. Fakat hiç bir sorun olmadığı halde de bir bebeğiniz olmaya bilir. Tüp bebek tedavisinde uzaman olan bir hekim sayesinde hamile kalabilirsiniz.
Eğer sorun eşinizde ise kadın doğum doktorunuz sizi bir üroloğa yönlendirecektir. Bebek sahibi olamayan çiftlere Sosyal Güvenlik Kurumu’da destekler sağlamaktadır. Böyle bir durumda SGK’ya başvurabilirsiniz. Ve bu konuda uzmanlardan yardım alabilirsiniz.