Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Omega 3 Alımının Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Omega 3 Alımının Faydaları Nelerdir?

Hamilelikle birlikte anne adaylarının bebeklerinin gelişimi için rutin beslenme programlarına bazı eklemeler yapmaları gerekir. Omega 3 yağ asitleri de anne adayının direkt besinlerden alarak bebeğine kazandırması gerekenlerden biridir. Özellikle de hamileliğin son trimester döneminde anne adayı besinlerle ya da doktorunun önerdiği tabletlerle vasıtasıyla Omega-3 alımı yapmalıdır. Hamilelikte Omega-3 alımının hem annenin hem de bebeğin sağlığı için son derece önemli olduğu kanıtlanmış durumdadır. Eğer anne adayı gerekli Omega-3 alımını yapmazsa bebek kendine kaynak sağlamak için annenin depolarını kullanmak zorunda kalır. Bu da anne adayı için ilerleyen dönemlerde belli sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Hamilelikte Omega 3 Neden Önemlidir?

Anne adayının hamilelik döneminde Omega-3 içeren besinler tüketmesi hem kendisinin sağlığı hem de bebeğin gelişimi için hayati öneme sahiptir. Şöyle ki Omega-3 özellikle bebeğin beyin, göz ve sinir sisteminin gelişimi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Ayrıca anne adayının doğum sonraki üç ayda da Omega 3 alımına devam etmesi durumunda bebekte alerjik rahatsızlık görülme olasılığı azalır. Bebeklerin uyku düzenin oluşmasına katkıda bulunduğu ve bağışıklık sistemlerini güçlendirdiği için de ayrı bir önemi vardır. Yapılan gözlemler doğrultusunda da anne karnındayken yeterince Omega-3 alımı yapmış olan bebeklerin ileride zihinsel ve fiziksel becerilerini daha etkili kullandıkları belirtilir.

Hamilelik döneminde Omega 3 içeren besinlerin tüketiminin bebeğe olduğu kadar anne için de önemli avantajları vardır. Özellikle hamilelikte Omega 3 alımı anne adayının gebelik zehirlenmesi, erken doğum ve doğum sonrası depresyon gibi sorunlar yaşama riskini azaltır. Aynı şekilde Omega 3 alımı anne adayının kalp ve damar sağlığını korumasıyla birlikte kan pıhtılaşması sistemini de olumlu yönde etkilediği söylenir.

hamilelikte omega 3

Hamileler İçin En İyi Omega 3 Kaynakları Nelerdir?

Omega 3 yağ asitleri hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı olarak vücuda alınabilir. Ancak hamilelikte anne ve bebek için en iyi Omega 3 kaynağı balıktır. Balık tüketebilen bir anne adayının beslenme programında haftada en az 1-2 kez balığa yer vermesi gerekir. Hamilelik döneminin verdiği hassasiyetle birlikte balık tüketimi konusunda da dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Balık anne ve bebek için önemli bir Omega 3 kaynağı olmasına rağmen içeriğinde cıva miktarı anne ve bebek için zararlı olabilir. Bunu engelleyebilmek için de dip balıklarındansa daha yüzey balıklarının tercih edilmesi gerekir. Anne adaylarının hamilelik döneminde hem protein hem de Omega 3 kaynağı olarak tüketmesi önerilen balık çeşitleri şunlardır; Somon, Ton balığı, Hamsi, Sardalya, Palamut, Lüfer, Levrek ve Çupradır.

Hamilelik dönemindeki mide hassasiyeti ya da tiksinme dolayısıyla bazı anne adayları balık yiyemez. Veyahut annenin beslenme alışkanlığı dolayısıyla balık tüketemiyor olduğu durumlar da söz konusu olabilir. Bu tarz durumlarda balık yağı ya da Omega 3 alımını destekleyecekler ilaçların kullanılması gerekir. Doktorunuzdan bu konuyla ilgili gerekli yönlendirmeleri alabilirsiniz. Bu yazımızda hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekleri öğrenebilirsiniz.

Hayvansal Omega 3 kaynakları dışında kuruyemiş ve bazı sebzelerde hamilelik döneminde beslenme programına eklenerek anne adayının yeterli Omega 3 alımı desteklenebilir. Anne adaylarına ara öğün olarak tüketmeleri tavsiye edilen kuruyemişlerden özellikle fındık, badem ve cevizde Omega 3 içerir. Ancak bu tarz kuruyemişler içeriğindeki yüksek yağ oranından dolayı fazla tüketiminde anne adayına aşırı kilo aldıracağından dikkatli tüketilmesi gerekir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et