Perşembe, Nisan 18, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıÇocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Çocukların genellikle yetişkinlerden daha sık idrara çıkması gerekir çünkü mesaneleri daha küçüktür ve boyutlarına göre daha fazla sıvı içme eğilimindedirler. Bununla birlikte, bakteriler üretradan dışarı atılmadığında, idrar yolunda büyüyebilirler. Bu da çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu oluşturur. Çoğu durumda önlenmeleri çok zor olsa da çocuklarda idrar enfeksiyonu bazı önleyici tedbirler alınarak azaltılmaya çalışılabilir. Bu nedenle, yetişkinler ve çocuklar, çocukluk çağı idrar enfeksiyonlarının en yaygın nedenleriyle mücadele etmek için üzerlerine düşeni yapmalıdır. Bu nedenle, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunu nasıl önleyeceğinizi öğrenmek istiyorsanız, çocuğunuzun idrar yolundaki bakteri çoğalmasını azaltmanıza yardımcı olabilecek çeşitli öneri ve ipuçlarını bulacağınız bu makalede bulabilirsiniz.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu için izlenecek adımlar

  • Her şeyden önce, mikrop ve toksinler vücuttan atılaması gerekir. Bunun için çocukların gün boyunca yeterince su ve diğer sıvıları tüketmeleri çok önemli olacaktır. Bu nedenle, susuz kalmanın ilk belirtisi olduğundan, onlara sık sık ve her şeyden önce su vermeniz gerekir.
  • Aynı şekilde, doğru hijyen alışkanlıkları da çocuklarda idrar enfeksiyonları için en iyi korunma önlemi olacaktır. Ve küçüklere tuvalete gitmeyi öğretirken, onları mahrem bölgelerini iyi temizleme ihtiyacı konusunda bilinçlendirmemiz gerekecektir. Bu durum özellikle kızlar söz konusu olduğunda, onlara önden arkaya kendilerini temizlemeyi öğretmek anlamına gelir, aksi takdirde anal bölgedeki bakterilerin üretraya ulaşma ve enfeksiyona neden olma riskini artırmış olacaktır.
  • Çocukların sık sık tuvalete gitme ihtiyacını anlamaları ve asla idrara çıkma dürtüsünü engellememeleri çok önemlidir. İdrarın mesanede tutulması çok zararlıdır çünkü mikropların atılmasını önlemenin yanı sıra idrarın böbreklere geri dönmesi gibi ciddi sonuçları olabilir.
  • Çocuk giyimini seçerken, idrar enfeksiyonuna yakalanma olasılığını artıracak çok dar pantolon yanı sıra sıkı çorap ve tayttan kaçınmak önemli olacaktır. Bu şekilde çocuklar kaliteli malzemelerden yapılmış bol giysiler ve mümkün olduğunca pamuklu giysiler gibi doğal kıyafetler giymelidir.
  • Çocuklarda idrar enfeksiyonlarını çoğaltabilen bir diğer faktör de özellikle kızlarda genital bölgeyi tahriş edebilen köpük banyosu yapmaktır. Bu yüzden bu tür banyodan kaçınmalı, evdeki küçüklerin cildi için katkısız ve özel sabunlar kullanmalısınız.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu için ne zaman doktora gidilmeli?

Aşağıdaki belirtiler, çocuğunuzun bir idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğinin işaretleri olabilir. Aşağıdaki durumlarda çocuğunuzun çocuk doktorunu arayın:

  • İdrar kırmızı, bulanık, kötü kokulu hale gelir veya koyu bir renge dönüşürse,
  • Çocuğunuzun idrar yapması zor veya acı vericiyse,
  • İdrar yapmak için güçlü bir dürtü olur, ancak mesane dolu değilse,
  • Kaburgaların hemen altında sırtın alt kısmında ağrı olur veya çocuğunuzun ateşi yüksekse
  • Çocuğunuz idrar kaçırmaya başlar veya eskisine göre daha sık idrara çıkarsa

Çocuğunuzun altı aylık bir süre içinde üç veya daha fazla idrar yolu enfeksiyonu olursa, çocuk doktorunuz onu değerlendirme için çocuk üroloji kliniğine götürmenizi tavsiye edebilir. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri olmasa bile talimatları izlediğinizden emin olun.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et