Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaHamilelikHamileliğe HazırlıkAdet Gecikmesi Nedenleri Nelerdir?

Adet Gecikmesi Nedenleri Nelerdir?

Adet döneminizin gecikmesi hakkında bir efsane vardır. “ Adet gecikmesi hamilelik anlamına gelir”. Bu mümkün olduğunca gerçeklerden uzaktır. Adet döneminizdeki her gecikme hamilelik olasılığını göstermez. Örneğin, düzensiz veya gecikmiş dönemler ilk kez başladığında oldukça normaldir, yani preteen veya ergenlik yıllarında görülmesi normaldir. Menopoz dönemine yaklaşıldığında düzensiz dönemler de oldukça normaldir. Genç yetişkinlerde düzensiz dönemler endişe kaynağı olmakla birlikte, bu düzensizlik stres, diyet, yaşam tarzı vb. dahil bunlarla sınırlı olmamak üzere birçok nedenden dolayı tetiklenebilir.

Adet gecikmesi kaç gün olur?

Adet gecikmesi olduğunu düşünebilirsiniz, ancak normal döngünüzden doğal bir varyasyon olabilir. Birçok kadın, genellikle iki veya üç gün civarında, döngülerinde aydan aya bir çeşitlilik görür, bu nedenle döneminizi bir ay 27 ve 33. gün de sürebilir. 

Bir adet dönemi, başlamasını beklediğiniz günden 5 veya daha fazla gün geçmediyse geç kabul edilir. Son döneminizin başlangıcından sonra 6 veya daha fazla hafta boyunca adet akışınız yoksa bir süre kaçırılmış kabul edilir.

Adet gecikmesi ve hamilelik

Eğer korunmasız cinsel ilişkiye girdiyseniz hamile olma ihtimaliniz vardır. Bu durumda âdet kaçırmış olabilirsiz. Bir gebelik testi alarak gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Erken hamilelik belirtilerine dikkat edin, örneğin:

  • Ağrılı göğüsler
  • Sabah rahatsızlığı
  • Sık idrara çıkma
  • Yorgunluk

Bu belirtiler, kaçırılan bir dönemle birleştiğinde hamile olduğunuz anlamına gelebilir.

Adet gecikmesinin nedenleri nelerdir?

Adet gecikmesi

Hamilelik testi negatif çıktı ve hala adet döneminiz yoksa, ne olacak? Bir dönemi kaçırmanızın veya atlamanızın ya da dönemlerinizin tamamen durmasının birçok nedeni vardır. 

Negatif bir test sonucundan sonra hamilelik yoksa, adetinizde gecikme olabilir veya aşağıdakiler nedeniyle sürenizi atlamış olabilirsiniz: 

  • Stres: Geç veya atlanan dönemlerin ana nedenlerinden biri olabilir. Rahatlamak, düzenli egzersiz yapmak, hatta stresinizi yönetmek, nefes egzersizleri yapmak için biraz zaman ayırın.
  • Ani kilo kaybı: Bu, şiddetli kalori kısıtlaması veya yeme bozuklukları yumurtlama için ihtiyacınız olan hormonların üretimini durdurabileceğinden dönemlerinizin durmasına neden olabilir.
  • Aşırı egzersiz: Aşırı egzersiz ve yoğun fiziksel aktivite hormon dengesizliklerine neden olabilir.
  • Aşırı aktif tiroid: Tiroid hastalığı döngünüzü etkileyebilir.
  • Uzun süreli tıbbi durumlar: Kalp hastalığı veya diyabet gibi bazı durumlar gecikmiş veya düzensiz dönemlere neden olabilir. 
  • Aşırı kilolu veya obez olmak: Aşırı kilo alımı vücudunuzun adet döngüsünü etkileyebilecek kadar fazla östrojen üretmesine neden olabilir.  
  • Polikistik over sendromu (PCOS): Polikistik overlerde yumurtaların geliştiği birçok az gelişmiş keseler vardır ve bunlar genellikle bir yumurtayı serbest bırakamaz ve yumurtlamaya engel olur. PCOS, yaklaşık her on kadından birini etkiler ve düzensiz dönemlerin üç vakasından birinden sorumludur.
  • Menopoza veya perimenopoza ulaşma: Genellikle 45 ila 55 yaşları arasında meydana gelen menopoza yaklaştıkça östrojen seviyeleriniz düşmeye başlar ve daha az yumurtlayabilirsiniz. 100 kadından 1’inde, 40 yaşından önce erken menopoz geçirir. 3 ay boyunca süreniz olmadıysa ve 45 yaşın altındaysanız, doktorunuza danışın.
  • Emzirme: Emziriyorsanız, dönemlerinizin düzensiz veya yok olabileceğini görebilirsiniz. Emzirmeyi bırakana kadar bir adet döneminiz bile olmayabilir, ancak bu doğurgan olmadığınız anlamına gelmez, bu yüzden tekrar hamile kalmak istemiyorsanız kontrasepsiyon kullandığınızdan emin olun. 
  • Doğum kontrol hapları: Sadece progesteron içeren doğum kontrol hapı, doğum kontrol enjeksiyonu veya intrauterin sistem (IUS) gibi bazı doğum kontrol yöntemleri, dönemlerinizin tamamen durmasına neden olabilir. 

Adet döneminizin geç veya atlanmasının birçok nedeni vardır. Yaşam tarzı değişikliği ile dönemleriniz normale dönebilir. 

Bununla birlikte, endişe nedenlerini ortadan kaldırmak için, adet gecikmesi sıklaşırsa veya birden fazla dönemi kaçırırsanız, tıbbi tavsiye için doktorunuzu görmeniz gerekebilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et