Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiKardeş Kıskançlığı

Kardeş Kıskançlığı

Kardeş kıskançlığı kardeşler arasındaki rekabet ve kavgadır. İki veya daha fazla çocuğun kıskançlığı, neredeyse tüm ebeveynler için bir endişe kaynağıdır. Sorunlar genellikle ikinci çocuğun doğumundan hemen sonra başlar. Kardeş rekabeti genellikle çocukluk boyunca devam eder ve ebeveynler için çok sinir bozucu ve stresli olabilir.

Çocuklarınızın birbirleriyle kavga etmelerini izlemek ve duymak, sinir bozucu ve üzücü olabilir. Çatışmalarla dolu bir ev herkes için streslidir.  Ancak evinizde barışı teşvik etmek ve çocuklarınızın iyi geçinmesine yardımcı olmak için adımlar atabilirsiniz. 

Anne ve babalar çocuklarının daha iyi anlaşmalarına ve çatışmaları olumlu şekilde aşmalarına yardımcı olmak için yapabilecekleri birçok şey vardır. 

Dahası, büyük olasılıkla çocuklarınızın ilişkisi sonunda yakın bir ilişkiye dönüşecektir. Kardeşlerle birlikte hareket etmek, çocuklarınızla iş birliği yapmak ve başka birinin bakış açısını görebilmek gibi önemli beceriler geliştirme şansı verir.

Kardeş kıskançlığı sebepleri nelerdir?

Kardeş kıskançlığına sebep olan birçok faktör vardır:

  • Her çocuk, bir birey olarak kim olduklarını tanımlamak için yarışır. Kim olduklarını keşfettikçe kendi yeteneklerini, etkinliklerini ve ilgi alanlarını bulmaya çalışırlar. Kardeşlerinden ayrı olduklarını göstermek isterler
  • Çocuklar eşit olmayan miktarda dikkat, disiplin ve duyarlılık aldıklarını hissederler.
  • Çocuklar, yeni bir bebeğin gelişinin ebeveynleriyle olan ilişkilerinin tehdit altında olduğunu hissedebilirler. 
  • Çocuklarınızın gelişim aşamaları, ne kadar olgun olduklarını ve dikkatinizi ne kadar iyi paylaşabileceklerini, birbirleriyle ne kadar iyi anlaşabileceklerini etkileyecektir. 
  • Aç, sıkılmış veya yorgun çocukların hayal kırıklığına uğraması ve kavga etme olasılığı daha yüksektir.
  • Çocuklar, bir kardeşin dikkatini çekmenin olumlu yollarını veya eğlenceli aktivitelere nasıl başlayacaklarını bilemeyebilirler, bu yüzden kavga etmeyi seçerler. 
  • Çocuklar, ebeveynlerin saldırganlığın ve kardeşler arasında kavga etmenin normal ve çatışmaları çözmenin kabul edilebilir bir yolu olduğunu düşündüğü ailelerde daha çok kavga eder. 
  • Birlikte düzenli, keyifli aile zamanlarını paylaşacak zamanın olmaması çocukların çatışmaya girme ihtimalini artırabilir.
  • Ebeveynlerin hayatındaki stres, ebeveynlerin çocuklara verebileceği zaman ve ilgiyi azaltabilir ve kardeş rekabetini artırabilir. 
  • Çocuklarınızın yaşamındaki stres, kaynaşmalarını kısaltabilir ve hayal kırıklığına tahammül etme yeteneklerini azaltarak daha fazla çatışmaya yol açabilir.
Kardeş kıskançlığı

Çocuklarımın daha iyi anlaşmasına nasıl yardımcı olabilirim?

  • Çocuklarınızı birbirleriyle karşılaştırmamaya çalışın. Örneğin, “Kardeşin matematikte iyi notlar alıyor, sen neden alamıyorsun?” Gibi şeyler söylemeyin. 
  • Her çocuğun olduğu gibi olmasına izin verin. 
  • Çocuklarınızın her birinin bireysel yeteneklerini ve başarılarını destekleyin.
  • Çocuklarınızı rekabet etmek yerine işbirliği yapacak şekilde motive edin. Örneğin, birbirleriyle yarışmak yerine oyuncakları almak için zamanla yarışmalarını sağlayın.
  • Uyuşmazlıklar uykudan veya yatmadan hemen önce mi yoksa çocuklar yemeklerden önce acıktıklarında mı daha olasıdır? Belki rutinde bir değişiklik, erken bir öğün veya atıştırmalık, çocuklar boşta kaldığında iyi planlanmış bir aktivite, çocuklarınızın çatışmalarını önlemeye yardımcı olabilir.
  • Çocuklarınıza birbirlerine karşı ilgi çekmenin olumlu yollarını öğretin. Onlara başka bir çocuğa nasıl yaklaşacaklarını gösterin ve onlardan oyun oynamalarını, eşyalarını ve oyuncaklarını paylaşmalarını isteyin.
  • Adil olmak çok önemli ama eşit olmakla aynı şey değil. Büyük ve küçük çocuklar, yaşlarına göre farklı ayrıcalıklara sahip olabilirler, ancak çocuklar bu eşitsizliği bir çocuğun daha büyük olması veya daha fazla sorumluluğu olduğunu anlarsa, bunu adil olarak göreceklerdir. Çocuklarınıza eşit davranmaya çalışmış olsanız bile, yine de sizden adil bir ilgi, disiplin veya yanıt almadıklarını hissettikleri zamanlar olacaktır. Bunu bekleyin ve aldığınız kararları açıklamaya hazır olun. Çocuklarınıza, ihtiyaçlarını karşılamak için elinizden gelenin en iyisini yaptığınız konusunda güvence verin.
  • Herkes için eğlenceli aile aktiviteleri planlayın. Çocuklarınız birlikte iyi deneyimler yaşarsa, çatışmaya girdiklerinde tampon görevi görür. 
  • Her çocuğun kendine ait yeterli zamanı ve yeri olduğundan emin olun. Çocukların kendi işlerini yapma, kardeşleri olmadan kendi arkadaşlarıyla oynama, alanlarını ve mülklerini koruma şansına ihtiyaçları vardır.
  • Çocuklarınızın diğer çocuklarla çatışmayı yönetmeyi öğrenmelerine yardımcı olun.

Kardeş kıskançlığı hakkında sorularınız varsa, ailenizin profesyonel yardımdan yararlanıp yararlanamayacağını belirlemenize yardımcı olabilmek için doktorunuzla konuşun.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et