Hamilelik döneminde yaşadığınız sorunları geride bıraktığınızı söyleyebiliriz. Şimdi ise bebeğiniz dünyaya, siz bebeğinize alışırken, vücudunuzun da bu yeni sürece adapte olması gerekiyor. Emziren anneler için beslenme son derece hayati öneme sahip olduğu için uygun gıdalardan yana tercihinizi kullanmanız gerekebilir. Bu sebeple lohusalıkta karın ağrısı sorununu enine boyuna inceleyelim istedik.
İdrar Yapma ve Bağırsak Hareketleri
Hamileliğiniz süresinde canınızı sıkabilecek bir sorun olan idrar yolu enfeksiyonunun bu dönem içerisinde de devam ettiğinin altını çizebiliriz. Doğumdan sonra eve çıkınca; idrar yapma sıklığı her idrar hissedildiğinde olmalıdır.
İhtiyaç duyulduğunda idrarı ertelemek yerine idrarınızı yapmalısınız. Sezaryen doğum yapılmışsa sonda takılması gibi bir durumla karşılaşılabilir. Sonda çıktıktan sonra hastanede iken de idrar yapılmalıdır.
Önemli Bir Uyarı
Her doğum eşsizdir. Sadece size özel birtakım sorunlar yaşanabilir. Bu sebepten gaz – gaita çıkışı ve bağırsak hareketleri gibi sorunlarınızda öncelikle doktorunuzun tavsiyesine uymanızı öneririz. Normal doğum, sezaryen, sizin yaşınız hatta metabolizma hızınız tamamen farklı (diğer örneklerden) olacağı için burada size yaptığımız öneriler genel (bilinen) birtakım hatırlatmaları içermektedir.
Normal Doğum ve Bağırsak Sorunları
Normal doğum yapılmışsa idrar yaparken yanma hissi normaldir. İdrarınızı bekletmek yerine idrarın boşaltılması idrar yolu enfeksiyonlarından korunmanıza olumlu etki sağlayacaktır. Bağırsak hareketleri hem normal doğumda hem sezaryen doğumda oldukça önemlidir. Aslına bakılırsa lohusalıkta karın ağrısı şikayetinin ortaya çıkması bir anlamda annenin emzirdiği için bazı gıdaları tüketememesinden kaynaklanabilir. Bu konuyu daha detaylı bir şekilde beslenmede dikkat edilecek öneriler kısmında tekrar inceleyeceğiz.
Normal doğum sonrasında yaşanan kabızlık sorunu genellikle geçicidir. Sezaryen doğumda ise kabızlık oldukça önemlidir. Sezaryen doğum yapıldıktan 6-10 saat sonra gaz gaita (kaka) çıkışı beklenmektedir. Uzun süre gaz gaita çıkışı olmazsa müdahaleler yapılarak çıkışın olması sağlanacaktır. Bu müdahaleler serum ve içecek takviyesi ile yapılır.
Yürüyüşü Ertelemeyin
Yürüyüş yapmaya başlayarak gaz gaitanın çıkışını hızlandırmanız mümkün olabilir. Doktorunuz yeme içmeye başlayabilirsiniz dedikten sonra lifli gıdalarla ve bol sıvı ağırlıklı beslenerek bağırsak hareketlerinizi düzenleyebilirsiniz.
Bazen bağırsak ağrısı ile dikişlerdeki ağrı karıştırılabilir. Sezaryen doğum sonrası ilk günlerde dikişlerde ara ara kendini gösteren ağrılarla, gaz ağrılarının birbirine karıştırılması son derece doğaldır.
Lohusalık Döneminde Banyo
Normal doğum yaptıysanız eve çıkar çıkmaz (doktorunuz aksini söylemediyse) ayakta duş şeklinde yıkanabilirsiniz. Sezaryen doğum yapmışsanız karın bölgenizde dikişleriniz olacaktır. Son yıllarda ağırlıklı olarak yapıştırma ismi verilen dikişler tercih edilmektedir. Doğumdan sonra dikiş yerleri su geçirmez bandaj ile kapatılmıştır. Su geçirmez bant ile kapatılmışsa eve çıkıldıktan bir gün sonra ayakta duş şeklinde banyo yapılabilir.
Doktorunuz su geçirmez bandaj veya sprey tercih etmemişse 3. Gün sonrasında duş alabilirsiniz. Fakat bazı doktorlar 5 gün- 1 hafta pansuman verip pansuman bitişinde kontrolden sonra banyo tavsiye etmektedir. Hastaneden çıkış yapmadan önce banyo konusunda bilgilendirilmediyseniz bilgi almayı ihmal etmeyin zira bu konu doktordan doktora bu önerilerin farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz.
Daha detaylı bilgi sahibi olmak için doğum ve sonrası kategorimize göz atabilirsiniz.