Hamilelikte pelvis muayenesi sırasında çatı bölgesindeki kemiklerin şekline ve ölçülerine de bakılır. Pelvis darlığı normal doğum için gerekli olan açıklığın olmaması anlamına gelir. Çatı darlığı hamilelikte sık karşılaşılan bir durumdur. Bebeğin doğum kanalından geçemeyeceği kadar kemik yapısının dar olmasıdır. Pelvis darlığının anlaşılabilmesi için genellikle hamileliğin 37. haftası sırasında çatı muayenesi yapılır.
Pelvis Muayenesi Nasıl Yapılır?
Bir kişinin pelvis muayenesinden önce bir şey yapmasına gerek yoktur. Muayeneden önce doktor veya hemşire uygulayıcı kişiden kıyafetlerini çıkarmasını, elbisesini giymesini, muayene masasına oturmasını ve bir örtüyle üzerini örtmesini isteyecektir. Daha sonra anne adayı sırtüstü yatar ve ayaklarını açar. Doktor veya hemşire onlardan rahatlamalarını ister. Doktor midesinin alt tarafına bastırır ve organlarını hissederler. Daha sonra kişiden masanın sonuna doğru hareket etmesini ve dizlerini bükmesini ister. İlk olarak, doktor vulva’yı enfeksiyon, şişme ve yara izleri açısından muayene eder. Daha sonra vajinaya yağlanmış bir spekulum yerleştirerek ve iç organları görmeyi kolaylaştırır. Enfeksiyonları kontrol etmek için vajinal akıntı örneği alabilirler.
Elle muayene sırasında ise iki parmağı vajina içine yerleştirir ve diğer el ile pelvise bastırır. Amaç, üreme organlarındaki değişiklikleri veya anormallikleri kontrol etmektir. Muayene sırasında pelvik kemiklerinizin dar olup olmadığını anlayabilir.
Pelvis darlığı varsa ne yapılır?
Pelvis muayenesi acısız ve ağrısız yapılan bir uygulamadır. Sadece muayene sonunda birkaç damla kan gelebilir. Bu durum son derece normaldir. Muayene sırasında bebeğin doğum kanalından geçemeyecek kadar büyük olması ya da annenin pelvis kemiklerinde yeterli açıklığın bulunmaması pelvis darlığı olarak teşhis edilir. Uygulama esnasında bebeğin başının ölçümü, kilosu, kanala giriş şekli gibi durumlar kontrol edilir. Bütün bu durumlardan sonra pelviste darlık olduğu anlaşılırsa sezaryen doğum yapılmasına karar verilir. Pelvis muayenesi her zaman kesin sonuç vermez. Çünkü doğuma kadar bazı değerler değişebilir. Örneğin doğum kanalı genişleyebilir, açılma oranı büyüyebilir veya bebek kilosu düşük çıkabilir. Bu durumlarda pelvis darlığı söz konusu olamaz. Doğum esnasında yapılan kontroller daha net bilgi verecektir.