Suni sancı aynı zamanda doğumu indüklemek olarak da bilinir. Vajinal doğum elde etmek için doğum kendi başına başlamadan önce gebelik sırasında uterus kasılmalarının uyarılmasıdır. Doktorunuz, özellikle bir annenin sağlığı veya bebeğin sağlığı ile ilgili endişeler olduğunda, çeşitli nedenlerle doğum indüksiyonunu önerebilir. Suni sancının başarı olasılığını tahmin etmedeki en önemli faktörlerden biri serviksinizin ne kadar yumuşak ve şişmiş olduğudur (servikal olgunlaşma). Suni sancının faydaları tipik olarak risklerden ağır basar. Hamileyseniz, suni sancının neden ve nasıl yapıldığını öğrenmek, doğum için hazırlanmanıza yardımcı olabilir.
Suni sancı neden yapılır?
Aşağıdaki durumlarda doktorunuz suni sancı önerebilir:
- Suyunuz geldiği halde kasılmalarınız yoksa
- Doğum tarihinden sonra 2 hafta sonra bebeğiniz hala gelmemişse (hamileliğinizin 42 haftadan fazla olması)
- Rahimde enfeksiyon varsa (koryoamniyonit olarak adlandırılır)
- Belirli risk faktörleriniz varsa (örneğin, gebelik diyabeti veya yüksek tansiyon)
- Yeterli amniyotik sıvı yoksa
- Plasenta ile ilgili bir sorun varsa
- Bebek uygun şekilde büyümüyorsa
Erken doğum yapan ve hızlı doğum geçmişi olan veya hastaneden uzakta yaşayan bir annede olduğu gibi, suni sancı belirli koşullar altında da uygun olabilir.
Bazı anneler kolaylık sağlamak için seçmeli indüksiyonlar talep eder, ancak bunlar risk taşır. Doğum tarihi yanlış olabileceği veya kadının serviksi henüz hazır olmadığı için doktorlar erken doğum eyleminden kaçınmaya çalışırlar.
Nasıl yapılır?
Bazı suni yöntemleri daha az invazivdir ve diğerlerinden daha az risk taşır. Doktorların kasılmaları başlatarak doğumu başlatmaya çalışabilecekleri yollar şunlardır:
- Zarların sıyrılması. Doktor bir eldiven giyer ve parmağını vajinaya oradan servikse (vajinayı uterusa bağlayan açıklık) sokar. Amniyon kesesini (bebeği ve amniyotik sıvıyı barındıran) rahim duvarına bağlayan ince zarı ayırmak için parmağını ileri geri hareket ettirir. Membranlar sıyrıldığında, vücut, rahim ağzını doğum için hazırlamaya yardımcı olan ve kasılmalara neden olabilen prostaglandinler adı verilen hormonları serbest bırakır. Bu yöntem bazı kadınlar için işe yarar ama hepsi için değil.
- Amniyotomi. Doktor, vajinal muayene sırasında zarları açmak için küçük bir plastik kanca kullanarak amniyotik keseyi yırtar. Serviks doğuma hazırsa, amniyotomi genellikle birkaç saat içinde doğumu getirir.
- Rahim ağzının olgunlaşmasına yardımcı olmak için prostaglandin hormonunun verilmesi. Vajinaya bir jel ve vajinal prostaglandin sokulur ya da ağızdan bir tablet verilir. Bu genellikle hastanede rahim ağzını doğum için “olgunlaştırmak” (yumuşak, inceltilmiş) yapmak için bir gece önce yapılır. Tek başına uygulandığında prostaglandin doğumu tetikleyebilir veya oksitosin vermeden önce kullanılabilir.
- Kasılmaları uyarmak için oksitosin hormonu vermek. Öncelikle pitocin adı verilen küçük bir dozda ilaç verilir ve daha sonra doğum eylemi ilerleyene kadar arttırılır. Uygulandıktan sonra fetüs ve uterusun yakından izlenmesi gerekir. Oksitosin ayrıca, yavaş ilerleyen veya durmuş olan doğumu teşvik etmek için sıklıkla kullanılır.
Suni sancı riskleri nelerdir?
Sağlık sorunları ve uzun bir hamilelik, suni sancı ile doğumu düşünmenizin nedenleridir. Bu, hafife alınacak bir karar değildir, çünkü doğumu tetiklemenin bazı ciddi riskleri olabilir. Riskler şunlardır:
- Erken doğum
- Bebekte yavaşlayan kalp hızı
- Uterus rüptürü
- Hem anne hem de bebekte enfeksiyonlar
- Annede aşırı kanama
- Göbek kordonu sorunları
- Bebekte akciğer problemleri
- Daha güçlü kasılmalar
- Bebekte görme ve işitme sorunları
- Zayıf akciğer ve beyin gelişimi
Suni sancı her zaman işe yaramaz. İndüksiyonunuz başarılı olmazsa, bir sezaryen geçirmeniz gerekebilir. İndüksiyondan sonra başarılı bir vajinal doğumunuz varsa, gelecekteki gebelikler için sıkıntı olmayabilir. İndüksiyon sezaryen doğumuna yol açıyorsa, sağlık uzmanınız sonraki bir hamilelikte vajinal doğum yapmayı veya tekrar sezaryen yapmayı planlamayı kararlaştırmanıza yardımcı olabilir.