Salı, Kasım 19, 2024
Ana SayfaBebekBebek GelişimiBebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

Bebeğinizin ilk dişinin çıktığını görmek heyecan verici bir zaman olabilir. Tabii ki diş çıkarma belirtileri nedeniyle stresli de olabilir. Genellikle bir bebek, diş etlerinde “tomurcuklarla” doğar. Bunlar, 20 dişin çıkacağı ve gelişeceği alanlardır. Ancak, bu sürecin planlandığı gibi gitmediği bazı durumlar vardır. Bebeğinizin dişlerinin doğru sırayla patlamaması veya önemli bir gecikme olması rahatlıkla fark edilebilecek bir durumdur. Bebeklerin çoğu 6 ila 8. aylarda diş çıkarma eğilimi içinde olur. Bu dişler genellikle öngörülebilir bir sırayla ortaya çıkar. Ancak, bebeklerin hepsi benzersizdir ve bazıları ilk dişlerini 3 ay kadar erken çıkarırken, bazıları ise 1 yıl kadar geç çıkarabilir.

Bebek Diş Çıkarma Tablosu

Dişler boyut, şekil ve çenedeki konumlarına göre değişir. Bu farklılıklar, çiğnemeniz, konuşmanız ve gülümsemeniz için dişlerin birlikte çalışmasını sağlar. Ayrıca yüzünüze şekil vermenize yardımcı olurlar. Doğumda insanlar genellikle yaklaşık 6 aylıkken ortaya çıkmaya başlayan 20 bebek (birincil) dişine sahiptir. Çocukluk boyunca çeşitli zamanlarda dökülürler. 21 yaşındayken, daimî dişlerin 32’si de çıkmış olur.

Diş çıkarmada farklılıklara rağmen, akılda tutulması gereken genel bir zaman çizelgesi vardır. Aşağıdaki zaman çizelgesi, çoğu bebeğin birincil dişini ne zaman çıkardığını yaklaşık olarak gösterir.

Genel olarak bebeklerde diş patlama sırası şöyledir:

  • Bebeğinizin ağzının altındaki ön dişler (merkezi kesici dişler) ilk 6 aylıkken ortaya çıkacaktır. Bu nedenle, diş çıkarma genellikle bu yaşta başlar (ve bazı durumlarda daha erken).
  • Birkaç ay sonra (8-12 ay) üst iki ön diş ortaya çıkar, bunun hemen ardından 9-13 ayda ikinci ön dişler (yanal kesici dişler) takip eder.
  • Alttaki ikinci (yanal) kesici dişler, yaklaşık 10-16 ay sonra ortaya çıkacak.
  • Sıradakiler, genellikle 13-19 aylar arasında geçen ilk azı dişleridir (arka dişler). Üst birinci azı dişleri, alttaki azı dişlerinden önce patlama eğilimindedir.
  • Üst köpek dişleri yaklaşık 16-22 ay sonra ortaya çıkar. Genellikle bir ay sonra alt köpek dişleri tarafından takip edilir.
  • En son gelen ikinci azı dişleridir. Bu dişler 23-31 ay sonra patlarlar ve üst ikinci azı dişleri yaklaşık iki ay sonra gelir.

Lütfen bu bebek dişleri sırasının genel olduğuna dikkat edin. Çocuğunuzun dişleri farklı bir şekilde belirirse endişelenmeyin. Belirtilen tarihlerden görebileceğiniz gibi, ne zaman patlayabilecekleri ve diş çıkarma işleminin ne zaman başlayabileceği konusunda çok çeşitli varyasyonlar vardır.

Diş çıkarma ne kadar sürer?

Bu ilk dişler diş etlerinden geçmeye başladıktan sonra diş çıkarma işleminin tamamı yaklaşık 1,5 yıl sürer. Ayrıca birincil dişler olarak da bilinen bebek dişleri, bebek yaklaşık 6 aylıkken başlayıp çocuk 24 aylığa kadar devam eder. Dişler çiftler halinde ortaya çıkma eğilimindedir. Bebeklerin çoğu önce iki alt orta dişini, birkaç ay sonra eşleşen üst iki dişi çıkarır. Bazı bebeklerin kendi desenleri vardır, bu nedenle diğerlerinin gelmeden önce bebeğinizin üstte veya altta üç veya dört diş varsa, tamamen normaldir. 15. Aya kadar hiç diş görmüyorsanız, çocuğunuzun doktoru veya pediatrik diş hekimine sorun olup olmadığından emin olmak için muayene ettirin.

Diş çıkarma ateş yapar mı?

Bazı ebeveynler diş çıkarmanı ateşe neden olabileceğine inanırken, bu fikri destekleyecek kanıt yoktur. Diş çıkarmanın bebeğin sıcaklığını biraz arttırabileceği doğrudur, ancak ateşe neden olacak kadar hızlı yükselmeyecektir. Bebeğiniz diş çıkarırken aynı anda ateşi varsa, başka, ilişkisiz bir hastalık nedeni olabilir. 

diş çıkarma

Diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Diş çıkarma belirtileri şunları içerebilir:

  • Salya
  • Yüzdeki kızarıklıklar (tipik olarak ciltteki reaksiyonundan kaynaklanır)
  • Diş eti ağrısı
  • Çiğneme
  • Huzursuzluk veya sinirlilik
  • Uyku problemi

Unutmamalıyız ki diş çıkarma bebeğin yapısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çocuğunuzun diş çıkardığını fark ettiğinizde onu rahatlatmak için herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, belirtilerin başka bir nedeni olmadığını anlamak için çocuk doktorunuzla tekrar kontrol edin.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et