Salı, Kasım 19, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk BeslenmesiOkul Öncesi Çocuklarında Sağlıklı Beslenme

Okul Öncesi Çocuklarında Sağlıklı Beslenme

Bir ebeveyn olarak yaptığınız en önemli şeylerden biri, çocuklarınızın sağlıklı beslenme alışkanlıklarını öğrenmelerine yardımcı olmaktır. Çocukların 3 besin grubundan gelen yiyeceklerle dengeli bir diyete ihtiyaçları vardır. Bu gruplar sebze-meyve, tam tahıllı ürünler ve proteinli yiyecekler.

Çocukların günde 3 öğüne (sabah, öğle ve akşam) ihtiyacı vardır. Sağlıklı atıştırmalıklar, öğünlerde sunduğunuz yiyecekler kadar önemlidir.

En iyi yiyecekler bütün taze meyve ve sebzeler, tam tahıllar, süt ürünleri ve etlerdir. Ayrıca ev yapımı yemekler de oldukça sağlıklı yiyeceklerdendir.

Dengeli beslenme, çocuklara sağlıklı büyüme ve gelişme için gerekli enerjiyi verir. Okul öncesi çocuklar, doğru beslenerek ve aktif bir şekilde oyun oynayarak kilolarını koruyabilir. Bu sayede yaşamlarının bir sonraki büyük adımı olan anaokuluna hazırlanırken enerjik kalabilirler.

Okul öncesi çağındaki çocuklar için yapmanız gereken bazı öneriler şunlardır:

  • Yemek hazırlayın, düzenli aralıklarla atıştırmalıklar verin ve plansız yemeyi sınırlayın.
  • Yemek zamanında kötü davranışları engelleyin. Yemeye odaklanın, yemekle oynamasına izin vermeyin.
  • Yemek yerken koşmak veya oynamak çocuğun boğulmasına neden olabilir. Çocuğunuzu yemek yerken oturtun.
  • Çeşitli yiyecekler sunmaya devam edin. Çocuğunuzun er ya da geç neredeyse tüm yiyecekleri yemeyi öğreneceğini aklınızda tutun.
  • Yemek zamanını olabildiğince keyifli hale getirin. Çocuğunuza yemek yemesi için baskı yapmayın. Çocuğunuzu tabağını “bitirmesine” zorlamayın. Bu, çocuğunuzun çok fazla kilo almasına neden olabilecek aşırı yemeye neden olabilir. Gün içinde atıştırmalıklar kısıtlıysa, çocuklar yemek saatinde acıkacaktır.
  • Sağlıklı beslenme alışkanlıklarına örnekler verin. Okul öncesi çocuklar, ebeveynlerinin yaptığını, gördüklerini kopyalarlar. Sağlıksız beslenme alışkanlıklarınız varsa, çocuğunuz sağlıklı yemeyi öğrenmeyecektir.  

Sağlıklı beslenme seçenekleri

Sağlıklı beslenme
  • Tahıllar ürünleri. Buğday, pirinç, yulaf, mısır unu, arpa veya başka bir tahıl tanesinden yapılan yiyecekler tahıl ürünleridir. Örnekler arasında tam buğday, kahverengi pirinç ve yulaf ezmesi bulunur. Çoğunlukla tam tahılları hedefleyin.
  • Sebzeler. Sebzelerinizi çeşitlendirin. Çeşitli renkli sebzeler seçin. Bunlar koyu yeşil, kırmızı ve turuncu sebzeleri, baklagilleri (bezelye ve fasulye) ve nişastalı sebzeleri içerebilir.
  • Meyveler. Herhangi bir meyve veya %100 doğal meyve suyu, meyve grubunun bir parçası olarak sayılır. Meyveler taze, konserve, dondurulmuş veya kurutulmuş olabilir. Bütün, kesilmiş veya püre haline getirilmiş olabilir.
  • Mandıra ürünleri. Süt ürünleri ve sütten yapılan birçok gıda bu grubunun bir parçası olarak kabul edilir. Yağsız veya az yağlı ürünlerin yanı sıra kalsiyum oranı yüksek olanlara odaklanın.
  • Protein. Az yağlı veya yağsız et ve kümes hayvanlarını seçin. Protein rutininizi değiştirin. Daha fazla balık, fındık, bezelye ve fasulye seçin. Yağlar bir besin grubu değildir, ancak fındık yağları gibi bazıları temel besin maddelerine sahiptir ve beslenmeye dahil edilebilir. Katı yağ olan hayvansal yağlardan kaçınılmalıdır.

Sağlıklı beslenme planı ile egzersizi ve günlük fiziksel aktiviteyi teşvik edin. Çocukların iştahları günden güne, hatta yemekten yemeğe değişebilir. Küçük mideleri olduğu için çocukların gün boyunca sık sık az miktarda yemeleri gerekir. Çocuklar ne kadar yiyeceğe ihtiyaç duyduklarını bilirler ve vücutlarının ihtiyacı kadarını yiyeceklerdir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et