Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocuk İçin Kitap Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Çocuk İçin Kitap Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Çocuk için kitap almak, onlara okuma alışkanlığı kazandırmak, kitapları sevdirmek her ebeveynin görevleri arasında sayılır. Çocuklarımızı geleceğe hazırlamak için küçük yaşlarda kitapla buluşturmak oldukça önemlidir. Hatta anne karnında bile bebeğe kitap okumanın faydası araştırılmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır.

Bu yazımızda çocuk için kitap almak neden önemlidir ve nelere dikkat edilir konularına değineceğiz. Çocuğunuzun yaşına ve öğrenme becerisine uygun kitaplarda neler olmalıdır sorularına cevap vereceğiz.

Bir çocuk kitabını eğlenceli kılan nedir?

Her şeyden önce çocuğunuzu eğlendirecek çocuk kitapları almanız gerekir.  Bir kitap çocuğunuzun ilgisini çekmiyorsa ya da heyecan duymuyorsa, onu okumakla ya da ona okumasını sağlamakla ilgilenmeyecektir. Çocuk kitaplarını satın alırken dikkate edeceğiniz hususlar şunlardır:

  • İlginç içerik

Çocuklar şaşkınlık ve heyecanı sever, bu yüzden hem bunları sunan hem de çocuğunuzu hikâyeye dahil eden çocuk kitapları satın alın. Tanımlanabilir karakterler, büyüleyici bir hikâye veya sürpriz unsuru arayın.

  • Çekici çizimler

Çocuklar hikâyeyi dinlemeye başlamadan önce kitaptaki resimlere dikkat ederler. Resimler, kitabı anlamının ilk göstergesini sağlıyor. Siz resimli bir kitabın sözlerini okurken, çocuğunuz resimlere bakacak ve muhtemelen asla fark etmeyeceğiniz birçok küçük ayrıntı görecektir. Resimli kitaplarda resimler ve sözcükler birbirini tamamlar, resimler genellikle hikayeye daha çok şey katar ve hatta bazen sözcüklerden tamamen farklı bir şey söyler.

Bazı sözsüz resimli kitaplarda resimler o kadar güçlüdür ki hiçbir kelimeye gerek yoktur. Bu kitaplar, çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun çok zevkli olabilir.

  • Erişilebilir kelime

Kelimelerin büyük çoğunluğu konuşmada yaygın olarak kullanılmamaktadır. Çocuğunuzu bu ‘nadir’ kelimelere maruz bırakmanın en iyi yolu onlara okumaktır. Bir çocuk kitabı, bir yetişkinin genellikle üç yaşındaki bir çocukla konuşurken kullandığı nadir sözcük sayısının üç katından fazlasını içerir. Ve çocuğunuz bu kelimeleri ne kadar çok duyarsa, kelimeleri hatırlama olasılığı o kadar artar. 

  • Tahmin edilebilir dil kalıpları

Çocuklar sonraki hangi kelimenin geleceğini tahmin etmeyi sever ve kafiyeli kitaplar bunu yapmalarına yardımcı olur. Kitapta ritmin ve tekrarın sağlandığı yapıyı da severler. Çocuk şiirleri, çocuğunuza ritim ve kafiyeyi tanıtmanın önemli bir yoludur.

  • Büyük tip

Çocukların kelimeleri ve kelimeler arasındaki boşlukları net bir şekilde görebilmesi gerekir. Bu, özellikle okumaya yeni başlayanlar için önemlidir.

  • Basit Mesaj

Basit bir mesaj veya öğrenme noktası olan bir kitap, kitap bittikten sonra çocuğunuza üzerinde düşüneceği bir şeyler bırakacaktır.

Çocuk için kitap

Çocuk için kitap alırken dikkat süresi nasıl olmalı?

Çocuk için kitap seçerken, dikkat süresinin ne kadar uzun olduğunu düşünün. Dikkat sürelerini uzatan çocuk kitapları satın alın. Çocuğunuzun dikkat süresi arttıkça sayfadaki metin miktarı artmalıdır. Her sayfada sadece birkaç kelime bulunan kısa, resimli kitaplarla başlayın. Çocuğunuz bunlarla kendini rahat hissettiğinde, birden fazla oturuşta okunması gerekebilecek daha uzun, resimli kitapları seçin. Daha sonra, kısa bölümlere ayrıldıkları için bölüm kitapları olarak da bilinen kısa romanları deneyin. Son olarak, çocuğunuz hazır olduğunda, 100 sayfadan fazla olan tam uzunlukta romanları seçebilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et