Çarşamba, Kasım 27, 2024
Ana SayfaBebekBebek BakımıBebeğin İlk 40 Günü Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğin İlk 40 Günü Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni evine “merhaba” de bebek, artık senin yaşam alanın burası olacak. Sen bu odaya ve bu eve alışırken bizde senin isteklerine alışmaya çalışacağız… Yeni doğan bir bebeğin ilk 40 günü ne gibi değişikliklere sahne olacak? Sizi neler korkutuyor ve/veya nasıl mücadele etmelisiniz?

Eve İlk Adım

Söz konusu olan bebeğin ilk 40 günü olduğunda eve ilk gelinen an çok özeldir. İmkanınız varsa mevsime bağlı olarak oda sıcaklığının sabit tutulması gerektiğini düşünerek hareket etmenizi tavsiye ederiz. Bebeğinizi daha eve getirmeden onun dolabını ve beşiğini (genellikle anne yanı tavsiye edilir) hazırlamanız gerekebilir. Ne kadar hazırlık yaparsanız yapın yine de bocalamanızı sağlayacak bir problem muhakkak çıkacaktır. Panik yapmayın ve bazı sorunların zamanla çözülebileceğini unutmayın.

Tut elimden ve birlikte büyüyelim.

İlk anlarda dikkat edilmesi gerekenler: Panik yapmayın, bebeğinize yeni ortamına alışması için süre tanıyın.

Bebeğimi Ne Zaman Emzirmeliyim

İlk zamanlarda bu sorunun bir cevabı yoktur. Bebeklerde büyük insanlar gibi farklı beslenme aralıklarına sahip olacaktır. Doktorunuz veya hemşireniz saat başı emzirmeniz gerektiğini söylese de uzun süren geceler boyunca hep dakik olmanız mümkün olmayabilir. Bu durumdan çoğunlukla saat başı uykusundan uyandırılan bebeklerde pek mutlu olmazlar.

Emzirirken dikkat etmeniz gerekenler: Memeleri eşit olarak emmesine dikkat edin. Doktorunuzdan emzirme süreleri hakkında bilgi alın. Emzirme bittikten sonra onu yan yatırmanız gerekecektir. Aksi takdirde kusabilir. Bunun için yatış desteği minderlerinden almanızı tavsiye ederiz. Kendi desteği bulunan bebek reflüsü için üretilen yataklarda bu durumda sizi rahatlatacaktır.

Bebeğiniz kendi dilinde size sıkıntılarını anlatacaktır. Onu iyi dinleyin!

Bebek Bezi Seçimi ve Alt Temizliği

Giderek azalan bir dışkılama periyodu ile karşılaşacaksınız, bu durumdan kesinlikle korkmayın. Başlarda çok fazla altını kirletecektir. Bebek bezi stokunu bu duruma uygun olarak yapın. Bebeğinizin cıvık olan dışkısı hakkında hastaneden zaten gerekli bilgiyi aldınız. Zaman içerisinde renk değiştiren ve koyuluğu değişen bir dışkı görmeniz olasıdır.

Alt temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler: Renk değiştiren bezler bebeğinizin altını kirletip kirletmediğini daha kolay anlamanızı sağlar. Henüz göbek bağı düşmediği için göbek bağına denk gelen bölümünü katlamanız gerekiyor!

Cilt Temizliği ve Banyosu

Göbek bağının ilk 10 gün içerisinde düşmesi beklenir. Bazı durumlarda doktorunuzdan bu süreç hakkında bilgi alabilirsiniz. Genellikle göbek bağı düşmeden bebeğinizi banyo yaptırmanız uygun görünmez. Kusarsa veya kaka bulaşırsa bebeğinizi nemli bir bezle silebilirsiniz. Banyo yaptırırken onu üşütmemek adına süngerli olan yataklardan alabilirsiniz. Su sıcaklığına dikkat edin.

Hassas cildine müdahale etmek için en doğal yardımcıları kullanın.

Banyo sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Bebeğin ilk 40 günü içerisinde göbek bağı düştükten sonra gün aşırı banyo yaptırabilirsiniz. Cildine herhangi bir krem yada yağ sürmemelisiniz. Mevsime göre bu süreyi uzatın ama belirli aralıklar dahilinde muhakkak banyo yaptırın.

Hıçkırık ve Gaz Çıkaramama Sorunu

Hıçkırık refleksinin aşılması için bebeğin kısa bir süre boyunca emzirilmesi yeterli olacaktır. Aksi takdirde kendi hıçkırığına sinirlenecek ve uyku düzeni bozulacaktır. Gaz sorunu ise hıçkırık kadar kolay çözülemeyebilir. İlk günlerde genellikle çok gaz sorunu yaşanmaz. İlk hafta bittikten sonra kademeli olarak gaz sorunu ile karşılaşmanız mümkün olabilir. Piyasada buna önlem olarak satılan patikler ve diğer ürünler bulunmasına rağmen gazın çözümü için bazı titreşimli ana kucağı ismi verilen ürünlere ihtiyacınız olabilir. Ne yazık ki çok pahalı olan bu ürünleri her bebek sevmez ve yatmak istemez. Bu noktaya dikkat etmek önemlidir.

Gaz sorununa karşı dikkat edilmesi gereken: Doktorunuzla bilgi alışverişinde bulunun. Onun tavsiyeleri doğrultusunda hareket edin. Bebeğinizi iyi gözlemleyin ve bebeğin ilk 40 günü boyunca bol bol gazını çıkarmaya çalışın. Geleneksel bir yöntem olarak gaz çıkaran bebeği araba ile gezdirme konusunda büyük konuşmayın. Bazen gerçekten çözüm olabilir.

Diğer Sorunlarla Mücadele Etmek

Öncelikle bebeğinizin ilk 40 günü boyunca kendi sağlığınızı ve beslenmenizi de önemsemeniz gerekmektedir. Bu sebeple onun uyku saatlerine uyum sağlayarak uyumaya çalışın. Misafirlerin ona dokunmasına ve öpmesine müsaade etmeyin. Son derece hassas olan cildi dış etkilere karşı mücadeleye hazır değildir. Bu sebeple ziyaretçilerinizi uyarmaktan çekinmeyin. İlerleyen zamanlarda oluşan sorunları baştan sonlandırmak için bu son derece gereklidir. Dilerseniz ek gıdalarla ilgili bilgi sahibi olmak için keçi sütünün faydaları içeriğimize göz atabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Hastaneden çıkmadan aşı takvimini alın.
  • Ne zaman kontrole geleceğinizin bilgisini not alın.
  • Sağlık ocağınızı veya aile sağlık merkezini doğumdan haberdar edin.

Sonuç Olarak Bebeğin İlk 40 Günü

Aynı hamilelikte olduğu gibi gebeliğin başlangıcında da sizi farklı sorunlar bekleyebilir. Yaşadığınız problemler veya mutlu olduğunuz anlar herkes için farklı olacaktır. Bu sebeple sizin yaşantınızı başkalarının önerileri ve uyarılarını çok önemsemeden atlamanız gerektiğini unutmayın. Bebeğin ilk 40 günü için panik yapmamak anahtar kelimeniz olabilir.

Yaşadığınız sorunlar karşısında panik yapmayın. Panik yapmak; sadece sorunların çözülme süresini uzatacaktır. Bunun dışında size pek olumlu etkisi olmayacaktır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et