Salı, Nisan 23, 2024
Ana SayfaHamilelikHamileliğe HazırlıkAdet Döngüsü Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Adet Döngüsü Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Adet döngüsü, bir kadının vücudunun hamilelik için hazırlamak için geçtiği aylık hormonal döngüdür. Adet döneminiz, adetinizin ilk gününden sonraki döneminizin ilk gününe kadar sayılır. Hormon seviyeleriniz (östrojen ve progesteron) genellikle adet döngüsü boyunca değişir ve adet belirtilerine neden olabilir.

Normal bir adet döngüsü 28 gün uzunluğundadır, ancak her kadın farklıdır. Ayrıca, bir kadının adet döngüsü süresi aydan aya farklı olabilir. Genellikle 24 ila 38 günde bir gelirse dönemleriniz “düzenli” olur.  Bu, son döneminizin ilk gününden sonraki döneminizin başlangıcına kadar geçen sürenin en az 24 gün, en fazla 38 gün anlamına gelir.

Bazı kadınların dönemleri o kadar düzenlidir ki dönemlerinin başlayacağı gün ve saati tahmin edebilirler. Diğerleri ise düzenli olmakla birlikte, sadece birkaç gün içinde dönemlerinin başlangıcını tahmin edebilirler. 

Normal adet döngüsü

Bir dönemin ilk gününden diğerinin ilk gününe kadar sayılan adet döngüsü her kadın için aynı değildir. Menstrüel akış her 21 ila 35 günde bir olabilir ve iki ila yedi gün sürebilir. Menstrüasyon başladıktan sonraki ilk birkaç yıl için uzun döngüler yaygındır. Bununla birlikte, adet döngüleri yaşlandıkça kısalma ve daha düzenli hale gelir.

Adet döneminiz düzenli yani her ay yaklaşık aynı uzunlukta veya biraz düzensiz olabilir. Adetiniz hafif veya ağır, ağrılı veya ağrısız, uzun veya kısa olabilir. Yine de normal kabul edilebilir.  Uzun süreli doğum kontrol hapları ve intrauterin cihazları (RİA) gibi belirli doğum kontrol türlerinin kullanılmasının adet döngüsünü değiştireceğini unutmayın.  Menopoza yaklaştığınızda, döngünüz tekrar düzensizleşebilir. Bununla birlikte, yaşlandıkça uterus kanseri riski arttığından, menopoz dönemindeki düzensiz kanamaları doktorunuza danışın.

 

Adet döngüsü nasıl takip edilir?

adet döngüsü

Normal bir döngüye sahip olduğunuzu öğrenmek için adet döngünüzün kaydını bir takvimle tutmaya başlayın. Dönemlerinizin düzenliliğini belirlemek için başlangıç ​​tarihinizi her ay arka arkaya, birkaç ay süreyle takip ederek başlayın.

Dönemleriniz hakkında endişeleriniz varsa, her ay aşağıdakileri soruların cevaplarını not edin:

  • Bitiş tarihi: Adetiniz genellikle ne kadar sürer? Normalden daha uzun veya daha kısa mı?
  • Akış: Akışınızın yoğunluğunu kaydedin. Normalden daha hafif veya daha ağır görünüyor mu? Sıhhi korumanızı ne sıklıkla değiştirmeniz gerekiyor? Hiç kan pıhtısı oldu mu?
  • Anormal kanama: Dönemler arasında kanıyor musunuz?
  • Ağrı: Adet döneminizle ilişkili ağrıları tanımlayın. Acı normalden daha mı kötü?
  • Diğer değişiklikler: Ruh hali veya davranışta herhangi bir değişiklik yaşadınız mı? Dönemlerinizdeki değişim zamanında yeni bir şey oldu mu?

Adet döngüsü nasıl hesaplanır?

İlk adım, ortalama adet döngünüzün uzunluğunu hesaplamaktır. Birinci gün adet döneminin ilk günüdür ve son gün bir sonraki dönemin başlamasından önceki gündür. Döngünüz 28 güne kadar devam ederse, yumurtlamanız 14 gün civarındadır (bir sonraki döneminizden iki hafta önce). Bu bilgiler gelecekteki dönemlerinizi hesaplamanıza yardımcı olacaktır.

Ortalama süre 28 güne kadar sürer, ancak biraz daha uzun veya daha kısa bir adet döngüsü tamamen normaldir. Bu durum doğal olduğu için endişelenmenize gerek yoktur. Bununla birlikte, dijital dönem hesaplayıcısı kullanıyorsanız, düzensiz dönemleri olanlar için %100 doğru bilgi vermeyebilir. Çünkü bu durumlarda bir sonraki dönemin tarihini tahmin etmek son derece karmaşıktır.

Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, döngünün düzenli kanamanızın olduğu günden başlamasıdır. Örneğin, 3 Mart’ta fark etmeye başladınız, ancak gerçek kanama bir gün sonra başladı. Adet döngünüzün ilk günü 4 Mart’tır. Diyelim ki beş gün boyunca kanamanız oldu, bu nedenle adet döneminizin süresi mart ayı için beş gündür.

Şimdi, bir sonraki döneminiz 2 Nisan’da başladıysa, adet döngüsü uzunluğunuz 4 Mart’tan 1 Nisan’a kadar (bir sonraki döneminizden bir gün önce) olan gün sayısıdır, bu da 29 gündür. Bir sonraki dönemin ilk gününü saymamalısınız, çünkü o gün bir sonraki adet döngüsü içine girecektir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et