Bebeklerde diş bakımı bebeğinizin ilk dişi görünmeden başlayabilir. Günde birkaç kez, nemli, temiz bir bez veya gazlı bez kullanarak bebeğinizin diş etlerini nazikçe silebilirsiniz. Bu, ilk diş geldiğinde bebeğinizin fırçalamaya hazır olmasına yardımcı olur.
Dişler gelir gelmez, sabah ve yatmadan önce günde iki kez temizleyebilirsiniz. İki yaşın altındaki çocuklar için tasarlanmış küçük, yumuşak bir diş fırçası kullanın. Bebeğiniz ağzındaki diş fırçasını sevmiyorsa, bebeğinizin dişlerinin her birinin önünü ve arkasını silmek için gazlı bez kullanmaya devam edin.
Bir diş hekimi size başka bir şey yapmanızı söylemedikçe, bebeğiniz 18 aylık olana kadar diş fırçasında sadece su kullanın.
Bebeklerde diş bakımı için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:
- Her beslenmeden sonra bebeğinizin diş etlerini ıslak bir bezle veya temiz bir gazlı bezle silin. Bebeğinizin ilk dişini yumuşak bir diş fırçası ve biraz su ile fırçalayabilirsiniz.
- Bebekler normalde dört ila altı aylıkken diş çıkarmaya başlarlar. Diş etleri kırmızı ve şişmiş olabilir. Bu semptomları hafifletmek için bebeğinize temiz bir diş çıkarma halkası veya soğuk ıslak bez verin. Soğuk sıcaklıklar yatıştırıcıdır, bu nedenle diş çıkarma halkasını soğutmak isteyebilirsiniz.
- 18 aylıktan sonra bezelye büyüklüğünde bir miktar düşük florür diş macunu kullanılabilir. Çocuğunuz tarafından az miktarda diş macunu yutulursa endişeye gerek yoktur. Yürümeye başlayan bebeklerde dişlerin sabah ve yatmadan önce günde iki kez temizlenmesi gerekir.
- Bebeğiniz genellikle 24 ila 30 aylıkken, fırçalamadan önce diş ipi kullanmaya başlayın.
- Çocuğunuzun asla süt, meyve suyu veya şekerli sıvı içeren bir şişeyle uykuya dalmasına izin vermeyin.
- İlk dişi görünür hale geldiğinde veya 12 aylık olduklarında (hangisi önce gelirse) çocuğunuzu diş hekimine götürmeye başlayın.
- Çocuğunuza sebze, meyve, tahıl, et ve süt ürünleri olmak üzere beş ana gıda grubundan dengeli bir diyet verin. Şekeri yüksek olan atıştırmalık yiyecekleri sınırlayın.
- Çocuğunuzu susadığında su içmeye teşvik edin ve meyve suyunu ve diğer içecekleri özel günlerle sınırlayın.
Diş bakımı, yaşam boyunca devam eden bir süreçtir. Bebeklerde diş bakımı oldukça önemlidir. Böylece çocuğunuz erken yaşta kazandığı temizlik alışkanlığını yaşamın normal bir parçası olarak görür. Çocuğunuzun sadece birkaç dişi olsa bile, bakteriler içeri girebilir ve çürümeye neden olabilir. Bu nedenle ilk diş patlak verir vermez çocuğunuzun dişlerini fırçalamaya başlamalısınız.