Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaBebekBebek BeslenmesiBebeklere Balık Ne Zaman Verilir? Bebekler Hangi Balıkları Yemeli?

Bebeklere Balık Ne Zaman Verilir? Bebekler Hangi Balıkları Yemeli?

Balık, en güçlü protein kaynaklarından biridir ve aynı zamanda vejetaryen olmayan en sağlıklı protein kaynağıdır. Vejetaryen değilseniz, bu sağlıklı yiyecek bebeğinizin diyetinde bir zorunluluktur, ancak bunu yapmadan önce bebeklere balık ne zaman verilmeli ve hangi balığın iyi olduğunu bilmeniz gerekecektir.

Bebekler için balığın faydaları

Balık, bebeğinizin sağlığı ve büyümesi için aşağıdaki şekillerde faydalıdır:

  • Güçlü bir protein kaynağıdır.
  • Omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir, bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunur.
  • Balık eti kalbi sağlıklı tutar.
  • Gözlerin gelişimine yardımcı olur ve sağlıklı kalmasını sağlar.
  • Balık, A, D, E ve K gibi yağda çözünen mükemmel bir vitamin kaynağıdır.
  • Balık ayrıca vücudumuzun üretemediği hayati bir mineral olan iyot açısından da zengindir.

Bebeklere balık ne zaman verilir?

Balık, bebeği besleyeceğiniz diğer katı yiyeceklere benzer. Bebeklere balık 6 aylık olduktan sonra diyetine sokulabilir. Bununla birlikte, bebeğin sahip olabileceği herhangi bir balık alerjisi olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. Alerji durumunda, alerji riskinin en aza indirilmesi için 8 aylık olana kadar beklemeniz yardımcı olacaktır. Bebeğiniz zaten tahıllar ve diğer ev yapımı yiyeceklerden oluşan bir diyet uyguluyorsa ve bunlara tepki vermediyse, diyetine balık eklemek herhangi bir sorun yaratmayabilir. Her durumda, karar vermeden önce çocuk doktorunuza danışmanız ve onu ailede gıda alerjisi konusunda bilgilendirmeniz önemlidir.

Çocuğunuza balık nasıl tanıtılır?

Herhangi bir yeni gıda maddesi, bebeğinizin diyetine dikkatlice eklenmeli ve bebeğin onu kabul ettiğinden emin olunmalıdır. Başlangıçta bebeğinizi aynı anda çeşitli balıklarla beslemeyin. Bunun yerine, bir tür balık ile besleyin, bebeğinizin ona tepkisini kontrol edin ve ardından bir sonraki türe geçin. Buharda pişirilmiş balık, bebeğin sindirimi için kolaydır ve bu nedenle balıkla beslemenin en iyi yoludur. Sığ kızartma veya fırınlama da balığın kemiklerinden arındırılması, püre haline getirilmesi ve ardından bebeğinizin normal yemeğine eklenmesi koşuluyla bir alternatiftir. Balıkları zerdeçal tozu kullanarak marine ederek kızartabilir ve bebeği beslemeden önce kılçıklarını çıkarabilirsiniz.

Bebeklere balık verirken güvenlik önlemleri

Bebeğinizin diyetine balık katarken aşağıdaki önlemleri almanız önerilir:

  • Balığın pişmeden önce iyice temizlendiğinden emin olun.
  • Yüksek cıva içerikli balıklardan kaçının.
  • Küçük çocuğunuz için taze balık kullandığınızdan emin olun.
  • Suşi gibi çiğ balık tariflerinden kaçının.

Bebek için hangi balık güvenlidir?

Bebeklerin yemesi için en iyi balıklar protein bakımından yüksek, cıva içeriği bakımından düşük balıklardır. Daha büyük balık, daha büyük kemikler anlamına gelir ve bu, bebeğinizin boğazına takılan her türlü balık kemiği miktarını azaltır. Aşağıdaki balıkların bir bebek tarafından tüketilmesi güvenli kabul edilir:

Sardalya

Bu balık omega-3 yağ asitleri, proteinler, D vitamini ve fosforun en sağlıklı kaynaklarından biridir. İçlerindeki yüksek D vitamini sayesinde kalsiyum ve fosforun emilimi daha kolay olur ve bu da kemikleri güçlendirir.

Pomfret (baltabaş)

Bu balık, sağlıklı cilt ve güçlü bir sindirim sistemi için ideal olan bol miktarda A, B3, B12, E ve Niasin içerir. Pomfret’deki cıva içeriği de düşüktür. 

Somon

Bu balık minik bebeğinizin diyetine eklenecek en güvenli balıktır. Düşük cıva içeriği ve düşük alerjiye neden olan içeriği ile bebeğinize vermek için ideal balık olabilir.

bebeklere balık

Ne tür balıklardan uzak durmalısınız?

Bir bebeğin beslenmesi düşünülürken aşağıdaki balıklardan kaçınılmalıdır:

  • Uskumru: Yerel olarak bangda olarak bilinen bu balık türünün büyük miktarlarda cıva içerdiği bilinmektedir ve bu nedenle, bebekler ve hamile kadınların uzak durması gerekir.
  • Kabuklu deniz ürünleri: Bu balık türleri yengeç, karides vb oluşur. Cıva içeriği düşük olmasına rağmen, kabuklu deniz ürünleri bebeklerde alerjiye neden olabilir ve bu nedenle bebeğiniz en az bir yaşına gelene kadar beklemelisiniz.

Balıkların bebekler üzerindeki yan etkileri

Bebeklere balık vermeden önce yan etkilerini anlamak önemlidir:

  • Yukarıda belirtildiği gibi, birçok balık türü yüksek cıva içeriğine sahiptir. Bunun, bebeklerin gelişen sinir sistemleri üzerinde önemli bir etkisi olabilir.
  • Balıktaki cıva, uzun süre tüketildiğinde bebeğin böbrekleri ve cildi üzerinde yan etkilere neden olabilir.
  • Kabuklu deniz ürünleri metil cıva ve bir bebeğin genel büyümesi üzerinde etkisi olan diğer zararlı kimyasallar içerir.

Bebeğinizin balıklara alerjisi olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Bebeğinizi ilk kez balıkla beslediğinizde, bazı semptomlara dikkat etmelisiniz:

  • Bebeğin cildinde kızarıklık veya lekeler
  • Yüzde veya dilde şişme
  • Kusma veya ishal
  • Nefes almakta zorlanma
  • Öksürük veya hırıltılı solunum

Yukarıdaki önlemeler alındıktan sonra bebeklere balık vermek güvenli olacaktır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et