Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocuğum Yeterince Büyüyor Mu?

Çocuğum Yeterince Büyüyor Mu?

Çocuğum büyüyor mu, her ebeveynin aklına gelen sorulardan biridir. Yüzlerce tıbbi sorun çocuğunuzun büyümesini etkileyebilir. Aslında, anormal bir büyüme genellikle altta yatan bir tıbbi durumun en erken belirtisidir. Çocuğunuzun büyümesini yılda en az iki kez takip etmek önemlidir. Normal bir büyüme modelini korumak, çocuğun genel sağlığının iyi bir göstergesidir. Büyüme kalıtım, genetik veya konjenital faktörler gibi birçok faktörden etkilenir. Hastalık ve ilaçlar, beslenme, hormonlar ve psikososyal ortam büyümeyi etkiler. Bir çocuğun gerçek veya öngörülen yapısından daha önemlisi, normal bir büyüme seviyesi izleyip izlemediğidir.

Çocuğunuzun boy, kilo ve baş çevresinin düzenli olarak ölçülmesi ve bir büyüme grafiğinin çizilmesi, çocuğunuzun normal şekilde büyüyüp büyümediğini görmenin iyi bir yoludur. Çocuk doktorunuz bu ölçümleri çocuğunuzun gelişimini değerlendirmek için kullanacaktır.

Çocuğum büyüyor mu?

Çocuğum büyüyor mu

Birçok anne-baba, çocuklarının büyüme grafiklerinde nerede olduğu konusunda endişeli olabiliyor. Çocuğunuz büyüme eğrisini takip ediyorsa, muhtemelen normal olarak büyüyor demektir. Bazı çocukların normalde 6-18 aylıkken büyüme eğrileri üzerinde yukarı veya aşağı hareket edebileceğini unutmayın.

Aslında kilo vermedikleri ve kalıcı ishal, kusma, iştahsızlık veya sık enfeksiyon geçirme gibi başka semptomları olmadığı sürece, büyüme yüzdeliklerinizde aşağı inmesi normal olabilir. Daha büyük çocuklar büyüme eğrilerine oldukça yakın olmalıdır.

Doğumdan 1 yaşına kadar, küçük meleğinizin ağırlığı üç katına çıkar ve 25 cm civarında bir boy uzaması görülür. Ortalama büyüklükte bir bebek doğumda 50 cm uzunluğundadır ve bir yaşına geldiğinde 76 cm olur. Erkekler kızlardan biraz daha uzun olma eğilimindedir. Uzmanlara göre emzirilen bebekler ilk altı ayda mama beslenen bebeklerden daha hızlı ve yaşamın ikinci altı ayında ise daha yavaş büyüme eğilimindedir.

1 ila 3 yaş arasında büyüme değerleri

Yeni yürümeye başlayan çocuklarda büyüme hızı sabit bir hızda yavaşlar. Bebeğinizin oldukça tombul kolları, bacakları ve karnı biraz zayıflar. 1 ila 3 yaş arasında, büyüme tablosunun ortasına göre erkek ve kızlar, 74 ila 94 cm arasında büyüyecek ve 14 kg ağırlığında olacaktır.

4 ila 9 yaş arasında büyüme değerleri

Boy ve kilo düzenli olarak artmaya devam eder, erkek ve kızlar yılda yaklaşık 5 ila 7,5 cm uzarlar. Bu nedenle, grafiğin ortasındaki dört yaşındaki bir çocuk yaklaşık 132 cm uzunluğunda olacaktır. Ergenliğe sekiz veya dokuz yaşında başlayan kızlar , hızlı büyüme hamlelerine başlayabilirler.

Çocuğum büyüyor mu sorusunu daha iyi anlamak için düzenli olarak çocuğunuzun doktoruna danışmalısınız. Sağlık problemleri söz konusu olursa erken teşhisle bu durumu düzeltebilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et