Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaHamilelikHamileliğe HazırlıkEşim Baba Olmaya Hazır mı?

Eşim Baba Olmaya Hazır mı?

Aile olmak, birlikte hareket etmek ve fedakarlık yapmak demektir. Bir sonraki aşama olan bebek yapmak ise ailenin büyümesi ve sorumlulukların artması anlamına gelir. Bazı kişiler buna ilk andan itibaren razı olabilirken, bazı baba adayları da; “baba olmaya hazır mı” sorusunun sorulmasına neden olabilir. Peki bunu nasıl anlarız? Gerçekten baba olmaya hazır olup olmadığını anlamanın bir yolu var mıdır?

Kırmadan Onunla Konuşmayı Deneyin

Bazen aşikar olanı görmek ve itiraf etmek zor olabilir. Eşinizle karşılıklı konuşmalarınız esnasında onun çok iyi bir baba olacağına karar vermeniz, bu duruma hazır olduğu anlamına gelmez. Çiftlerin birbirleri ile konuşmaları ve bazı durumlara beraber hazırlanmaları son derece önemli olacaktır.

Peki Siz Onun Baba Olmasına Hazır mısınız?

Bir aile kurmak ve bebek sahibi olmak sanıldığından çok daha büyük sorumluluk gerektirir. Bazen kişi kendine itiraf etmese de, evlilikte olduğu gibi bir takım sıkıntıların ortaya çıkması muhtemeldir. Yada çok önemsiz kabul edilen çevre baskısı sizin bu kararınızda etkili olabilir. Daha dürüstçe belirtmek gerekirse; siz en yakın arkadaşınız, komşunuz yada akrabalarınızdan birkaçı çocuk sahibi oldu diye mi bunu istiyorsunuz?

Yoksa bu duruma hazır mısınız? Bu sadece sizin vereceğiniz bir cevaptır. Bazen hiç akılda yokken sizin bu tarz isteklerinizi tetikleyen birkaç durum ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda eşlerin başka hiç kimsenin düşüncelerini önemsemeksizin karşılıklı olarak bu konular üzerine konuşmaları gerekebilir. Ancak ve ancak karşılıklı iyi niyet ve diyalogla bu tarz sorunların üstesinden gelebilirsiniz. İyi bir aile olmak her zaman için bebeğe hazır olduğunuz anlamına gelmeyecektir.

Korkular – Sorumluluklar ve Diğer Gerçekler

Baba olmak sorumluluk sahibi olmak demektir. Kişinin baba olmaktan korkması her zaman kendi korkularından kaynaklanmaz. Bebeğine gerçekten iyi bir gelecek hazırlayamayacağını düşünmesi veya kendini eksik görmesi gibi nedenlerden dolayı çekiniyor olabilir. Çoğunlukla bu durumu size itiraf etmeyebilir. Bu da öylesine verilmiş bir karar olarak can sıkıcı bir hal alabilir.

Ne Yapmak Gerekir?

Eşiniz dürüstçe korkularından bahsetmeyi tercih ettiyse bunları not alabilirsiniz. Olumsuz olarak gördüğü korkularının nasıl çözüleceğini birlikte düşünebilirsiniz. Sonuçta bu konuya karar vererek nasıl adım atılması gerektiğini masaya yatırabilirsiniz.

Eşiniz bazen sizinle dürüst olarak konuşamayabilir. İşte o zamanda profesyonel bir destek almanın vakti gelmiş demektir. Onu bir uzmandan destek almaya ikna etmeyi deneyebilirsiniz. Bir bebeğin dünyaya gelmesi babasının da hayatını baştan aşağı değiştireceği için onu anladığınızı ve yanında olduğunuzu belirtmeniz yerinde bir karar olacaktır.

Çuvaldızı Kendinize Batırdınız mı?

Mükemmel bir evliliğiniz olduğunu düşünüyorsunuz. Muhtemelen bu durumu ve ailenizi tamamlamak için bir bebek sahibi olmak istiyorsunuz. Peki evliliğiniz muhteşem mi? Eşiniz sizinle aynı fikirde olmayabilir mi? Bu konular üzerine aklında soru işaretleri bulunuyorsa ve sizi kırmamak adına bunları sizinle konuşamıyorsa? Onun evlilikten bekledikleri ile sizin sunabildikleriniz farklı özelliklerde bulunuyorsa bazı sorunların yaşanmaya başlandığı anlamına gelebilir. Dikkatli olmak lazım…

Özgürlük Korkuları Üzerine Düşünceler

Günümüzde bireyler daha özgür oldukları ve hep özgür kalmak istedikleri için ebeveyn olmaktan çekinirler. Bu durum bazen doğru bir karar gibi görünmesine rağmen belli bir yaştan sonra baba olmanın riskleri ve zorlukları sanıldığından daha fazla olacaktır. İşte böyle durumlarda özgürlük konusunda mantıklı adımlar atmanın daha yerinde olacağının belirlenmesi gerekmektedir.

Babalık İçin En Uygun Yaş Kaçtır

Bu konuda çok fazla araştırma yapılmıştır. Aynı zamanda farklı ülkelere göre uygun baba olma yaşlarının değiştiğini de söyleyebiliriz. Bu yaş aralığı Avrupa ülkelerinde biraz ileriye giderken, Orta Doğu’da çok daha erken olmaktadır. Ülkemizde ise 25 yaşından itibaren baba olmanın uygun kabul edildiği yaş aralığına giriş yapılmaktadır. Doğal olarak bir aralık vermemiz gerekirse 35 yaşına kadar ki aralığı baba olmak için en doğal zaman kabul edebiliriz. Bazı durumlarda ekonomik ve sosyokültürel etmenlerden kaynaklanan engeller önünüzde mesafe olabilir.

Eşinizin Babası ile İletişimine Dikkat Edin

Kişi büyürken eksik gördüklerinden korkabilir. Babasının yaklaşımı eşinizin babalığa olan yaklaşımı doğrudan etkileyebilir. Baba olma fikrine ısrarla direniyorsa bu konu size bir takım ipuçları verecektir. Kişinin babasında eksik gördüğü veya kendi büyürken bazı konu başlıklarından uzak durması bu tarz sıkıntılarla ilgili doğrudan bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Babalığa Nasıl Hazırlanmalı

Bu konuda uzman desteği almadan önce karşılıklı iletişimin son derece önemli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Babalık annelikten çok daha sonra farkına varılan bir durum olduğu için uygun zaman genellikle çok kolay kendini göstermeyebilir. Hal böyle olunca eşinizin baba olmaya karar verdiği süreç bir hayli uzayabilir…

Baba Olmak İstiyorum Demek Zor mu?

Çok kolay değildir. Aslına bakarsanız eşiniz baba olmak konusunda kendiliğinden baba olmayı isteseydi siz bu yazıyı hiç okumamış olurdunuz. Bazı baba adaylarının geçmişten gelen korkuları ve/veya gelecekle ilgili kaygıları çok isteseler bile bu durumun önüne geçebilir.

Kimi zaman bu istekleri bencillik olarak algılanmış olsa da aslına bakarsa bebeğine mutlu bir hayat yaşatamama korkusu da baba olmanın önünde bir set gibi durabilir. Bunun için ekonomik durumu göz önüne almak ve çalışma şartlarını esnetmek son derece önemli olabilir. Bazı örneklerde baba adayı gerçekten bu rolü üstlenemeyecek kadar kendini yetersiz hissedebilir. Çok çalışıyor olabilir veya ekonomik durumu o ana hazır olmayabilir. Böylesine psikolojik etkilerin ışığında ona baskı yapmak başka sorunların ortaya çıkmasını tetikleyebilir…

Yazımızın başında da değindiğimiz gibi bir uzman desteği bu tip sorunların daha en başında mantıklı bir şekilde ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır. Ne olursa olsun onu çok fazla zorlamamalı ve karşılıklı olarak bu konuda fikir alışverişinde bulunmalısınız. Bazı sürprizler ve oldu bittiler eşinizin size ve ailenize ters bakması ile sonuçlanabilir. Dilerseniz hamileliğe hazırlık bölümünden daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et