Çarşamba, Kasım 20, 2024

Hamilelikte Düşük Tansiyon

Hipotansiyon diğer adıyla düşük tansiyon genellikle hamile kadınlarda sık görülen bir durumdur, ancak anormal bir şekilde dalgalandığında endişe verici olabilir. Tipik olarak, düşük tansiyon için yapılandırılmış bir tedaviye ihtiyacınız yoktur, ancak bazı durumlarda, çok düşük kan basıncı hem bebek hem de anne için zararlı olabilir. Bu yazımızda hamilelikte düşük tansiyon ile ilgili detayları paylaşacağız.

Hamilelik kan basıncından nasıl etkilenir?

Vücut hamilelik sırasında farklı değişiklikler geçirir. Bu değişiklikler kan basıncı üzerinde ciddi etkileri olabilir. Vücuttaki dolaşım sisteminin genişlemesi nedeniyle, genellikle normal kabul edilen kan basıncı düşer. Özellikle hamileliğin ilk 24 haftasında kan basıncınızda bir düşüş olduğunu fark etmeniz doğaldır.

Hamilelikte düşük tansiyon nedir?

Standart yönergelere göre normal bir kan basıncı okuması 120 mm Hg sistolik (üst sayı) ve 80 mm Hg diyastoliktir (alt sayı). Rakamlar 90/60 veya daha az olduğunda tipik olarak BP’nizin düşük olduğu belirlenir. Bu genellikle hamile kadınlar için bir problem teşkil eder ve tıbbi yardım almak son derece önemlidir. Kan basıncınız 90/60 veya altına düşerse doktorunuza başvurun.

Hamilelik sırasında düşük tansiyonun tehlikeleri nelerdir?

Hamilelik sırasında kan basıncınız düşükse, bu genellikle endişe nedeni değildir. Bununla birlikte, vücudunuz baş dönmesi veya bayılma nöbetleri gibi belirtilerle tepki veriyorsa, daha ciddi (hatta yaşamı tehdit eden) bir soruna işaret ediyor olabilir. Hamilelik sırasında aşırı düşük tansiyon bebeğe ciddi zarar verir, organ yetmezliğine ve şoka neden olabilir. Düşük tansiyon aynı zamanda döllenmiş bir yumurta rahim dışına yerleştiğinde ortaya çıkan ektopik gebelik için bir belirtidir.

hamilelikte düşük tansiyon

Düşük tansiyon belirtileri

  • Bulanık görme ve baş dönmesi
  • Göğüs ağrıları, nefes alma problemleri, nabız hızında artış ve kusma
  • Tekrarlayan bayılma ve aşırı baş dönmesi
  • Aşırı susuzluk
  • Odaklanmada zorluk
  • Cilt renginde soluklaşma
  • Sığ veya hızlı nefes alma

Gebelikte düşük tansiyon teşhisi ve tedavisi

Kan basıncınız düşükse, doktorunuz bir cihaz yardımıyla kolayca teşhis edebilir veya evde kendi kendine kontroller için bir tane tansiyon aleti almanız tavsiye edilebilir. Sorun devam ederse, doktorunuz ciddi tıbbi durumları kontrol etmek için başka testler önerebilir.

Hamilelik sırasında düşük tansiyonla nasıl baş edilir?

Çoğu durumda, hamilelikte düşük tansiyonu tedavi etmek için özel bir tedavi gerekli değildir, çünkü kan basıncı üçüncü trimesterden sonra normale döner.

Bazı vakalarda, gebelik dönemine bağlı olarak, kan basıncında düşüşe neden olan sorunları tedavi etmek için önerilen birkaç ilaç vardır. B-12 Vitamini, kansızlığı gidermeye ve kan hücrelerinin tüm işlevlerini sürdürmesine yardımcı olabilir.

Hamile kadınların bu dönemde düşük bir tansiyon oluşumunu önlemek için bazı önlemleri almaları faydalı olacaktır:

1. Diyet:

Sağlıklı ve besleyici bir diyet yemek, hamile kadınlarda sürekli kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir. Vitamin ve mineral bakımından zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesi, herhangi bir düşük kan basıncı atağını önleyebilir.

Tek seferde ağır öğünler yemek yerine düzenli aralıklarla öğünlerinizi daha kısa öğünlere bölmek iyi gelir.

2. Egzersiz: 

Egzersiz, vücuttaki hipotansiyonu düzenlemede muazzam bir etkiye sahip olabilir. Bununla birlikte bazen baş dönmesi ve yorgunluk yaşanabilir. Hamilelik sırasında herhangi bir yüksek yoğunluklu egzersiz rejimine başlamadan önce bir doktora danışmanız tavsiye edilir.

3. Yeterli dinlenme ve sistemik solunum:

Hamile kadınlar, bu dönemde kan basıncının nasıl dalgalanabileceğinin farkında olmalıdır. Bu nedenle hasta uzandıktan, uyuduktan veya uzun süre oturduktan sonra herhangi bir hızlı ve sarsıntılı hareketlerde bulunmamalıdır.

Uzanmak ve dinlenmek her zaman kalp atışını düzenlemeye yardımcı olur. Sol tarafta uyumak ve bol giysiler giymek faydalıdır.

4. Sıvı alımı: 

Susuzluk, hamile kadınlarda düşük kan basıncına önemli bir katkıda bulunur. Yeşil çay ve sıvı tüketmek, hamilelik sırasında kusma ve mide bulantısı gibi semptomların ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et