Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeHamilelikte tarçın alınması tavsiye edilir mi?

Hamilelikte tarçın alınması tavsiye edilir mi?

Tarçın, vücuda olumlu etkileri olan bir baharattır. Genellikle tatlı yemekler hazırlamak için kullanılan bir baharattır. Belirli bir tada sahip olmasının yanı sıra vücuda faydalı özellikler sağlar. Peki hamilelikte tarçın tüketebilir misiniz? Hamilelikte tarçın alınması hakkında detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Tarçın farklı besinler ve bileşenler içerir, bu nedenle bu baharatta A, B, C, E ve K gibi vitaminleri ve mineralleri bulabilirsiniz. Ayrıca kalsiyum, demir ve magnezyum yönünden zengindir.

Bu yönüyle bakıldığında tarçın, vücudun düzgün çalışması için gerekli maddeleri sağlayabilir. Ancak gebelik dönemi metabolik değişiklikler ve adaptasyonları içerdiği bir aşama olduğundan, belirli ürünlerin tüketimi ile ilgili bazı hususlar dikkate alınmalıdır.

Hamilelikte tarçın alınmasının etkileri

Bazı araştırmalar, bu baharatın genel olarak insanlarda ağrıyı hafifletmeye, kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düzenlemeye, soğuk algınlığı, astım ve sindirim hastalıklarını önlemeye hizmet ettiğini göstermektedir.

Bunun sebebi antioksidanlara ve anti-inflamatuar ve antimikrobiyal olarak işlev gören bileşiklere sahip olmasıdır. Günde ne kadar tarçın tüketilmesiyle ilgili olarak hamile veya emziren kişiler için bir araştırma bulunmamaktadır.

Şimdi hamilelikte tarçın alımının faydaları ve yan etkilerine göz atalım:

Faydaları:

Sürekli ama orta düzeyde tarçın alınırsa olumlu etki yapar. Bilinen faydaları şunlardır:

  • Mide bulantısı ve sindirim rahatsızlığını azaltmaya yardımcı olur. Bulantı ve kusma, gebeliğin en yaygın semptomlarıdır. Bazı formülasyonlarda kullanılan tarçın, bu konularda bazı rahatlatıcı etkilere sahip olabilir. Tarçın, kanıtlanmamış bir tedavi olduğundan, belirli bir doz yoktur. Bazı uzmanlar günde iki ila dört gram toz önermektedir.
  • Kan basıncındaki olası yükselmeleri kontrol eder. Hamilelik sırasında yüksek tansiyon veya hipertansiyon nadir değildir. Kan basıncında dalgalanmaya neden olan tıbbi bir durum olmadıkça, yönetilebilir durumdadır. Tarçın, sınırlı miktarda alınması şartıyla, kan basıncını düşürmede bazı olumlu etkilere sahiptir.
  • Kan şekerinin kontrolü ve gestasyonel diyabetin önlenmesinde yardımcı olur. Hamilelik sırasında vücut yeterli insülin üretmediğinde kan şekeri seviyelerinin dengesiz olmasına neden olur. Tarçındaki polifenoller, insülin duyarlılığını artırarak kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olabilir ve vücudun glikozu daha etkili kullanmasına olanak tanır.

Yan etkileri:

Hamilelikte tarçın alımının olası yan etkilerinden bazıları şunlardır:

  • Fetüsteki deformasyonlar (kıkırdak ve kemiklerin sentezindeki anormallikler)
  • Artan düşükler,
  • Erken doğumlar,
  • Solunum güçlüğü,
  • Plasentadaki çatlaklar (Bu durumda ana neden, glisirizin adı verilen bir bileşendir.)

Hamilelikte tarçın alımı güvenliği ve riskleri hakkında çok az araştırma olmadığından, unutulmaması gereken en önemli şey çok fazla tüketmemeniz gerektiğidir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et