Cumartesi, Nisan 27, 2024

Süt Parası Nasıl Alınır?

Süt parası 2015 yılından beri devam eden bir ödemektir. Doğum yapan anneler için ödenen emzirme ödeneği belirli şartlar doğrultusunda gerçekleşmektedir. Emzirme ödeneği doğum gerçekleştikten sonra sigortalı anneye ya da sigortası yoksa sigortalı olarak çalışan babaya verilir.

Süt parası alabilmek için gerekli şartlar nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Sigortalı olarak çalışmak veya eşlerin sigortalı olması
  • Doğumdan önce son bir yıl içerisinde en az 120 gün SGK priminin yatırılmış olması
  • Bağ-kur’lu olanlar için geçmiş dönem borcunun bulunmaması

Süt parası başvurusu nasıl yapılır?

Sistemin ilk başladığı yıllarda sosyal güvenlik kurumuna yazılı bir dilekçe ile başvurma zorunluluğu vardı. Ancak günümüzde bu şartlar kaldırıldı. Doğum yapan annenin raporları otomatik olarak sağlık sistemine kaydedildiği için ödemelerde buna göre yapılıyor. Herhangi bir aksaklık durumunda sigortalı olmanıza rağmen ödeme alamıyorsanız kimlik fotokopisi ve doğum belgeleri ile birlikte sosyal güvenlik kurumuna başvurmanız gerekir.

Süt parasını nereden alırım?

Emzirme ödeneği Ziraat Bankası’na veya PTT şubelerine yatırılmaktadır. Eğer Ziraat Bankası’nda annenin ya da babanın hesabı varsa ödenek direkt bu hesaba yatırılır. Herhangi bir Ziraat Bankası hesabı bulunmaması durumunda bulunduğunuz bölgedeki PTT şubesine gönderiler. Parayı alacak anne ya da baba e-devlet üzerinden takip edebilir.

Emzirme ödeneği ne zaman yatırılır?

Doğum yapıldıktan sonra bir sonraki ayın 8’i ile 14. günleri arasında ödemenin yapılması sağlanır. Genellikle ödemeler 1 ay içerisinde hesaba yatmış olur. 

Süt parası ne kadardır?

1 Ocak 2020 itibariyle emzirme (süt) parası bir defaya mahsus olacak şekilde 202 TL olarak ödemesi yapılmaktadır. Bu yardımdan sadece SGK ve Bağ-kur sigortaları olan şahıslar yararlanmaktadır. Emekli sandığına bağlı olan memurlar ise bu yardımdan faydalanamaz. Yani 657 sayılı kanuna tabi olan devlet memurları süt parasını alamaz.

Süt parası kaç ay alınır?

Süt yardımı her doğum sonrası bir defaya mahsus olarak hesaba yatırılmaktadır. Geçmiş dönemlere yönelik başvurular ise o yıl içerisindeki fiyatlara göre ödenmektedir. Ancak bu durum 2015 yılı öncesi için söz konusu değildir.

Doğum yardımı ile emzirme ödeneği arasındaki fark nedir?

Doğum parası tüm annelere yapılırken emzirme yardımından sadece sigortaları yatırılan SGK’ya da Bağ-kur üyelerine yapılmaktadır. Doğum parası için hiçbir yere başvuru yapmaya gerek yoktur. Ancak süt parası ödeneği sırasında bazen dilekçe yazılması gerekebilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et