Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaBebekYenidoğanApgar Testi Nedir, Neden yapılır?

Apgar Testi Nedir, Neden yapılır?

Apgar testi (apgar skoru), doğumdan hemen sonra yenidoğanlara yapılan bir testtir. Bu test, bebeğin kalp atış hızını, kas tonusunu ve diğer belirtileri kontrol ederek ekstra tıbbi bakım veya acil bakım gerekip gerekmediğini kontrol eder.

Test genellikle iki kez yapılır: doğumdan 1 dakika sonra ve doğumdan 5 dakika sonra. Bazen, bebeğin durumu hakkında problemler varsa, test tekrar yapılabilir.

Apgar testi neyi ölçer?

Test bebeğinizin beş özelliğini derecelendirir:

  • Kalp atış hızı
  • Nefes
  • Kas tonusu, aktivite
  • Refleks yanıtı
  • Ten rengi

Büyüdükçe ne kadar sağlıklı olacağını veya nasıl gelişeceğini tahmin edemez; ne kadar parlak olduğunu ya da kişiliğinin nasıl olduğunu da göstermez. Doktorlar, ebeler veya hemşireler bu beş faktörü Apgar puanı için toplar. Her kategori için yenidoğan bebek 0-2 arasında sıralanır ve 2 en yüksek puandır. Sıralamadan sonra, her bir kriterin toplamı 1 ile 10 arasında bir toplam puan belirlemek için eklenir. Bir bebeğin 10’dan düşük bir puan alması normaldir ve bebeğinizin komplikasyonlarla karşılaşacağı anlamına gelmez.

Apgar testi ne zaman yapılır?

İlk test, doğumdan 1 dakika sonra yenidoğan bebeğinizin doğum ve doğum süreci boyunca ne kadar başarılı olduğunu görmek için yapılacaktır. Doğumdan 5 dakika sonra, dünyaya uyum sağlayıp sağlamadığını görmek için test tekrarlanacaktır. 1 dakikadaki en düşük skorlar 5 dakika sonra normaldir. Arada bir, 5 dakikada düşük skoru olan bir bebek 10 dakikalık aralıkla tekrar test edilebilir.

Bebeğimin skoru düşükse ne olur?

Düşük skorlu birçok bebek mükemmel sağlıklıdır ve rahim dışındaki hayata uyum sağladıktan sonra iyi durumdadır. Doktorunuz veya ebeniz bebeğinizin puanı konusunda endişe duyuyorsa, bebeğinizin ne yaptığını, sorunlara neyin yol açabileceğini (varsa) ve hangi tedavinin yapılacağını size bildirir ve açıklar.

Başka ne bilmem gerekiyor?

Bu test, bir bebeğin uzun süreli sağlığı, davranışı, zekası, kişiliği veya sonucunu tahmin etmek için tasarlanmamıştır. Doktorların, bebeğin acil tıbbi bakıma ihtiyacı olup olmadığına hızla karar verebilmeleri için yenidoğanın genel fiziksel durumunu söylemelerine yardımcı olmak için yapılır.

Ebeveynler, bebeklerinin apgar testi puanı düşük olursa, özellikle doğumdan sonraki ilk birkaç dakika içinde hemen endişelenmemelidir. Düşük apgar puanı alan bebeklerin çoğu, genellikle sağlıklı ve düzgün bir şekilde hayatını devam ettirir. Diğer testlerde sorun devam ederse doktorunuz uygun tedavi ile bu sorunları gidrilmesine yardımcı olur.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et