Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıBebeklerde Parmak Emme Alışkanlığı

Bebeklerde Parmak Emme Alışkanlığı

Bebeklerde parmak emme alışkanlığı muhtemelen gebeliğin 30. haftasında başparmağını rahimde emmesiyle başlar. Bebeklerin ve küçük çocukların sakinleşmek, kendi kendini yatıştırmak veya uykuya dalmalarına yardımcı olmak için ağızlarına bir parmağını veya başparmağını emmesi normal bir durumdur.

Alışkanlık zararlı değildir, ancak bir emzik kullanmayı düşünebilirsiniz (bu, parmak emmekten daha kolay bir alışkanlık olabilir). Yürümeye başlayan çocukluk döneminde, parmak emme genellikle kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, daha büyük çocuklar bu alışkanlığı tırnak yeme gibi başka bir alışkanlıkla değiştirebilir.

Başa çıkma becerisi olarak başparmak emme kullanılırsa, çocuk 2 ila 4 yaşları arasında başka yöntemler geliştirmeye başlar. Davranış okul öncesi yıllara kadar devam ederse, hem parmak emme hem de emzik emme ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilir. Bir çocuk doğal olarak vazgeçmezse, ağızda ve konuşmada gelişimsel sorunlara yol açabilir. 1

Okuldaki akran baskısı tipik olarak bir çocuk okul çağına geldiğinde alışkanlığı engeller, ancak parmak emme alışkanlığı genellikle bundan daha erken (2 ile 4 yaşları arasında) kendiliğinden durur.

Bebeklerde parmak emme ne zaman tedavi edilir?

Pek çok uzman, okul öncesi veya daha küçük bir çocukta parmak emmeyi normal bir durum gibi görüyor.

Parmaklarını emen çocukların şu durumlarda tedaviye ihtiyacı olabilir:

  • 4 yaşında veya daha büyük yaşlarda sık sık veya büyük bir yoğunlukla baş parmağınızı emmeye devam ederse, (Başparmağındaki nasır, yoğun emmenin bir işaretidir.)
  • Durdurmak için yardım istenirse,
  • Baş parmaklarını emmenin bir sonucu olarak diş veya konuşma sorunları gelişirse
  • Başkaları tarafından utandığı veya alay edildiği hissedilirse.

Parmak emme nasıl tedavi edilir?

Bebeklerde parmak emme

Basit evde tedavi önlemleri çoğu çocuğun parmaklarını emmesini engeller. Ancak çocuğunuzun 4 yaşında veya daha büyük yaşlarda emme alışkanlığı varsa, çocuğunuzun doktorundan veya diş hekiminden muayene için randevu alın.

Evde tedavi, ebeveynlerin kurallar koymasını ve dikkat dağıtıcı şeyler sağlamayı içerir. Çocuğunuzun parmağını emmesine izin verilen zaman ve yerleri sınırlandırmaya ve çocuğunuzun parmak emme ile ilişkilendirdiği battaniyeleri veya diğer eşyaları kaldırmaya yardımcı olabilir. Çocuğunuzun ellerine eldiven takmak veya parmağını yapışkan bir bandaj veya bezle sarmak çocuğunuza parmağını emmemesini hatırlatmaya yardımcı olabilir.

Parmak emmediği için övgü, olumlu ilgi ve ödül vermek de çocuğunuzun bu alışkanlığı bırakmasına yardımcı olabilir. Örneğin, her gün bir takvime çocuğunuzun parmağını emmediği etiketler yapıştırın. Kararlaştırılan sayıdan sonra, çocuğunuz için bir kutlama yapın.

Parmağını emdiği için çocuğunuzu utandırmayın veya cezalandırmayın. Bu sadece çocuğunuzun özgüvenini azaltacaktır.

Evde tedavi işe yaramazsa ve çocuğunuzun parmak emme alışkanlığından endişe duyuyor veya hayal kırıklığına uğramış hissediyorsanız, çocuğunuzun doktoruyla konuşun. Davranışsal terapi, başparmak cihazları veya ağız için cihazlar gibi başka tedavi seçenekleri olabilir. Ancak, parmak emmenin okul öncesi veya daha küçük yaştaki çocuklarda genellikle bir sorun olmadığını unutmayın. Onlara zaman verirseniz bebeklerde parmak emme alışkanlığı kendi kendine durur.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et