Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaHamilelikHamileliğe HazırlıkHamile Kalmadan Neler Yapılmalıdır?

Hamile Kalmadan Neler Yapılmalıdır?

Hamilelik sadece anne açısından değil, onun çevresi açısından da son derece önemli bir konudur. Özellikle hamile kalmadan önce ve karar verildiği andan itibaren; beslenme, seyahat ve günlük hayatta rutin kabul edilen pek çok alışkanlığında dışına çıkmak gerekebilir. Siz bunların hepsine hazır olduğunuzu düşünüyorsanız hamile kalmak için hazırlıklara başlamanın zamanı gelmiş demektir. Bu konuda hamile kalmadan neler yapılmalıdır? Sorusunun cevabını birlikte arayacağız. Hazırsanız başlayalım…

Gebelik Öncesi Yapılacaklar

Kim bilir belki de hayatınızdaki en önemli dönüm noktasına geldiniz. Sosyal hayatınızda, kariyer hedeflerinizde ve bütçenizde olacak maddi değişiklikleri düşündünüz ve neticede Bir bebek sahibi olmak istiyorsunuz.

hamilelikte ilaç
Hayatınızın merkezinde bebeğiniz olacak.

Peki bu kararı aldıktan sonra neler yapmalıyım? Aklınızda birçok soru işareti var. Bunlara teker teker değinelim. Öncelikle bu önemli kararı aldıktan sonra ilk yapmanız gereken bir doktor kontrolünden geçmek olmalıdır.

Bu doktor kontrolünün amacı ise; hamilelik süresince, doğum esnasında ve doğum sonrasında olabilecek risk faktörlerinin belirlenerek anormalliklerin olabilme olasılığını ortadan kaldırmaktır. Hamilelik süreci kadının vücudunda birçok değişiklik meydana getireceği için hamile kalmadan önce bazı tedavi gerektiren durumların belirlenmesi gerekmektedir.

Diğer Tehlikeler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bazı konu başlıklarına özellikle değinmek gerekmektedir. Şöyle ki bunların başında kansızlık, vitamin eksikliği ve enfeksiyon gelmektedir. Daha önce ölü doğum veya erken doğum yapılması düşük veya dış gebelik geçirilmesi gibi olaylar hamilelikte takip planını değiştirmektedir. Ayrıca doktor kontrolünde daha önceki hastalıklar belirtilmeli ve sürekli olarak kullanılan ilacınız varsa bunlarda doktora söylenmelidir.

hamilelikte ilaç
bebeğiniz için hazırlığın farklı evreleri vardır. Kendinize dikkat edip hazır hissetmeniz ve onun rahat hissetmesi gibi…

Hamilelik Öncesi Nasıl Hazırlık Yapılmalıdır?

Hamilelik öncesi hazırlıkların başında günlük yaşantımızın düzenlenmesi gelmektedir. Düzensiz bir hayatımız varsa bu hayattan uzaklaşarak daha düzenli bir hayat rutini sağlamalısınız. Sigara içiyorsanız sigarayı bırakmalısınız. Hatta sigara içilen ortamlardan da uzaklaşmalı, alkol kullanıyorsunuz alkol kullanımını tümüyle bırakmalısınız.

Uyuşturucu sakinleştirici ve uyarıcı ilaçlardan da vazgeçmelisiniz. Stresli bir hayatınız varsa hemen stresten uzaklaşmalı, uzaklaşamıyorsanız veya iş hayatınız stresliyse bu stresi olabildiğince azaltmalısınız.

Beslenme Düzenine Dikkat Çok Önemlidir?

Beslenme düzeniniz yoksa düzenli beslenmeye başlamalısınız düzenli beslenme bir alışkanlıktır ve bu alışkanlığı kazanarak hayatınızın merkezi haline getirmelisiniz. Eğer düzenli beslenme alışkanlığını hamileliğinizden önce kazanırsanız hamilelik süresince ve hamilelik sonrasında da bu alışkanlığınız devam edecektir. Böylece hem kendi vücudunuz hem de çocuğunuz için sağlıklı bir yol çizmiş olursunuz. Bu konuyu ev yemekleri tüketme alışkanlığı ile ilk sıraya koymanız gerekebilir. Fast food’dan uzaklaşmak ve yemekleri belirli zamanlar arasında tüketmeye başlamak bu konuda atılacak ilk adım olarak dikkatleri üzerinde toplayacaktır.

Hamileliğe Hazırlıkta Özellikle Dikkat Edilmesi Gerekenler

Parasetamol (asetaminofen) olarak adlandırılan ağrı kesici ilaçlardan olabildiğince uzak durmalısınız. İzotretinoin içerikli sivilce ilaçlarından da özellikle hamile değil erken döneminde uzak durmalısınız. Bu ve bunun gibi ilaçların bebek gelişimi açısından önemli sorunlar ortaya çıkarması mümkündür. Hamileliğe hazırlık ve hamilelik döneminde kullandığınız bütün ilaçları bebeğiniz açısından değerlendirmeniz gerekmektedir. Bu sebeple kesinlikle bu ilaçları kullanmadan önce doktorunuzu durum hakkında bilgilendirmeli hatta imkanınız varsa hiç ilaç kullanmamalısınız.

hamilelikte ilaç
İlaç kullanımını mümkünse minimum düzeye çekmeli, doktor tavsiyesi olmaksızın ilaç tüketmemelisiniz!

Hamilelik döneminde kadınların en çok korktuğu şeylerin başında kilo alımı gelmektedir o yüzden hamile kalmadan önce doğru kiloda olduğunuzdan emin olmalısınız. Hamilelik planladığınız dönemde tüplü dalış, sauna, paraşüt atlama vb.gibi bedeninizi çok zorlayan spor aktivitelerinden uzak durmanız gerekmektedir. Zaten hamilelik teşhisinden sonra yaptığınız sporların tekrar gözden geçirilmesi bebek ve sizin sağlınız açısından da önemli olacaktır.

Hamilelikte Diş ve Doktor Kontrolleri   

Hamilelik döneminde dişlerinize ilaçlı müdahale yapılamayacağı için hamile kalmadan önce diş hekimimize giderek rutin diş kontrolünüzü yaptırmalısınız. Daha önceleri hamilelikte önemli olanın sadece hamilelik dönemi olduğu düşünülürken şimdi hamilelik öncesi olarak kabul ettiğimiz aralığında son derece önemli olduğu ortaya çıkmıştır.

Hamile kalmadan önceki süreçte yapılan doktor kontrolüne prekonsepsiyonel vizit ismi verilir. Bu kontrolde anne adayında olabilecek risklerin belirlenmesi, azaltılması, bilgilendirilmesi hedeflenmektedir. Bu risk faktörleri belirlendikten ve kontrol altına alındıktan sonra hamileliğe başlanması tavsiye edilmektedir.

Hamilelik öncesinde anne adayının hepatit b, kızamıkçık, tetanoz hastalıklarına bağışıklığı sorgulanmalıdır. Bu hastalıkları geçirmediyse aşılarının vurulması gerekmektedir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz hamileliğe hazırlık bölümüne göz atabilirsiniz. Merak ettiğiniz tüm soruları yorumlar bölümünden yazmaktan çekinmeyin. Burada yayınladığımız yazılar çoğunlukla sizden gelen sorulara göre şekillenmektedir. Sağlıkla kalın…

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et