Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Cinsel İlişki Pozisyonu Nasıl Olmalı?

Hamilelikte Cinsel İlişki Pozisyonu Nasıl Olmalı?

Hamilelik, kadınlar için oldukça önemli bir olay olarak bilinmekte. Ancak hamilelik süresi boyunca halk arasında yanlış bilinen bazı bilgilerin duyulması söz konusu olabilir. Özellikle hamilelikte halk arasında yaygın olarak yanlışlardan birisi olan hamilelikte cinsel ilişki yapılmaz bilgisi, bu yanlış bilgilerden sadece bir tanesidir. Gebelik boyunca kadınlarda fizyolojik ve psikolojik nedenlerden dolayı, bebeğin zarar görebileceği endişesi ile cinsel ilişkiden kaçmak söz konusu olmaktadır. Hâlbuki özel durumlar haricinde hamilelikte cinsel ilişkiye girmenin gerek anne gerekse de bebek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyeceği uzmanlar tarafından söyleniyor.

Hamilelik, kadın hayatını en derinden etkileyen durumlardan sadece bir tanesidir.  Gebelik süreci kadınlarda özellikle hormonların etkisi ile fizyolojik ve psikolojik değişikliklerin ortaya çıkmasını da tetikler. Bu durumdaki kadınlarda özellikle hamilelikte cinsellik akıllarda bir soru işareti olarak kalır. Cinsellik, insan hayatında doğuştan gelen bir içgüdüdür. Bu içgüdü hamilelikte, annelik içgüdüsü ile baskılanabiliyor. Özellikle ilk gebeliğini yaşayan anne adayları, bebeğe zarar gelebilecek korkusuyla dışarıdan gelebilecek her türlü müdahaleye karşı kendisini korumaya alabiliyor. Bu durum anne adayları için tamamen psikolojik olarak alınan bir tedbirden başka bir şey değildir. Bu durumda halk arasında söylenen yanlış bilgilerin de etkisi oldukça büyük. Oysaki sağlıklı bir şekilde seyreden hamilelikte cinselliğin olumsuz bir etkisinin olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek.

hamilelikte cinsel ilişki

Hamilelikte Cinsel İlişki Zararlı mı?

 Kadınlar hamilelik süreci boyunca birçok sorun ile karşı karşıya kalabilirler. Değişen hormon dengesi ile birlikte kusma, bulantı, stres vb. durumlar kadınların hamilelikte cinsellik konusunda sorunlar yaşamasına sebep oluyor. Özellikle ilk gebeliğini yaşayan kadınlarda bebeğe bir zarar gelebileceği korkusu ile cinsel istek oldukça körelebiliyor.

 Gebelik süresince birçok sorun yaşayan anne adaylarının, aynı zamanda cinselliği de gözlerinde büyüterek bir sorun haline getirmesine hiç gerek yoktur. Zira sağlıklı bir gebelik süreci geçiren bir kadının cinsel hayatında herhangi bir kısıtlamaya gitmesine gerek yoktur. Hamileler bu konuda partnerlerinden de gerekli destek alarak cinsel hayatına normal bir şekilde devam edebilirler. Hatta özellikle hamileliğin ortası sayılabilecek zamanlarda anne adaylarında cinsel istekte artış meydana gelebilir. Ancak bu artış hamileliğin ilerleyen süreçlerinde, rahmin iyice büyüdüğü zamanlarda tekrardan azalmaya sebep olabilir. Bu durum tamamen büyüyen rahmin cinsel ilişki ile baskıya sebebiyet verip, ağrılı bir cinsel ilişki yaşanması ile alakalıdır. Yoksa sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.

hamile

Hamilelikte Cinsel İlişki Kaçıncı Aya Kadar Yapılabilir?

 Halk arasında yaygın olarak bilinen yanlışlardan birisi, hamileliğin ilk aylarında bebeğin düşük riski dolayısıyla cinsel ilişkiden kaçınılması gerektiğidir. Aslında böyle bir risk mevcut değildir. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre, sağlıklı bir gebelik sürecinde son 4 aya kadar hamilelikte cinsellik sorunsuz bir şekilde devam edebilir. Hamileliğin son 4 ayının vurgulanmasının ise erkek tarafından salgılanan bazı sıvıların içeriği açısından erken doğumun tetiklenebilme ihtimalidir. (Erken doğumla ilgili makalemiz)

Gebelikte bazı özel durumlarda uzmanlar tarafından cinsel ilişki yasaklanabilmektedir. Bu durumların başında daha önceden birkaç defa düşük yapmış olan kişiler gelmekte. Bu durumda hamileliğin ilk 2 ayında, düşük riski ortadan kalkana kadar cinsel ilişki yasaklanabilir. Ayrıca kadın veya erkek cinsel organlarında meydana gelen enfeksiyonlarda cinsel ilişkinin yasaklanmasına sebep olabilir. Aynı zamanda riskli hamilelik grubuna giren durumlarda da uzman kontrolü ile cinsel ilişki yasaklanabilmektedir.

Hamilelikte İlişki Sonrası Kanama Olursa Ne Yapmam Lazım?

 Hamilelikte cinsel ilişki sonrasında kanama meydana gelmesi aslında normal bir durum değildir. Ancak kanamanın meydana gelmesi kesin sebeple ciddi bir sorunun olduğuna da işaret etmez. Ancak hamilelikte cinsellik konusunda kanama yaşanması ciddi bir soruna da işaret edebilir. Eğer hamilelikte cinsel ilişki sonrasında kanama meydana geldiyse, bu sorunu ihmal etmeden uzman bir hekime danışmak gereklidir. Hekimin duruma göre cinsel ilişkiyi yasaklaması ise beklenenler arasında olmalıdır.

Soru cevap bölümümüzde diğer hamilelerle sorularınızı paylaşabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et