Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaBebekEmzirmeMeme reddi nedir, çözümü var mı?

Meme reddi nedir, çözümü var mı?

Bir bebeğin meme emmeyi reddetmesi, emziren bir anne için en üzücü bir sorundur. Bebeği çığlık atıp göğüsten ayrıldığında üzgün hissetmeye sebep olur. Anneler meme reddi sırasında kendisini reddettiğini, onu istemediğini, ona ihtiyaç duymadığını hatta sevmediğini hissedebilir.

Bir bebek göğsün bir tanesini veya ikisini herhangi bir yaşta reddedebilir. Bunu yapma nedenleri, gelişim aşamasına veya o zamanki sağlığına göre değişir. Birkaç dakika emebilir, sonra sıkıntı belirtileri gösterip devam etmeyi reddedebilir. Açıkça aç olmasına rağmen emmeye başlamaz.

Bazen bir bebek aslında reddetmez, ancak çok rahatsız olduğunda beslenmesi zorlaşır. Emmeye başlamak için çok isteksiz görünen ve başlaması uzun zaman alan bir bebek olabilir. Ancak başladıktan sonra iyi beslenir. Huzursuz bir bebek, beslenmeden çok az tatmin olabilir. Kısa bir süre emer ve sonra bir süre durup tekrar başladıktan sonra beslenmesini bitirir. Besleme sırasında kolayca dikkati dağılır ve huzursuz olabilir. Bazen elleriyle veya ayaklarıyla annesini uzaklaştırabilir. 

Huzursuz ve emmeyi reddeden bir bebeği beslerken, bebeğinizi nazikçe idare ederek sakin ve sabırlı kalmak önemlidir. Eğer ikiniz de huzursuzsanız sakinleşmeye çalışmak için derin nefesler almayı deneyin. Derin nefes alma, kendi nefesinizi yavaşlatmanıza ve daha düzenli hale getirmenize yardımcı olur, sakinleştirmeyi, rahat kalmayı, konsantre olmayı sağlar. Yatıştırıcı müzik kullanmaya, bebeğinizi nazikçe sallamaya veya taşımaya yardımcı olabilir. Bu gevşeme, sütünüzün kolayca akmasına yardımcı olur, böylece bebeğiniz memenizden süt alır.

Bebeğiniz oldukça huzursuzsa, ağlıyorsa, öfkeli ve üzgün hissediyorsa, her ikiniz de daha sakin hissettiğinizde tekrar denemenin yardımcı olduğunu görebilirsiniz. Bu arada kucaklama veya oyun bebeğinizin dikkatini dağıtabilir veya dışarıda yürümek her ikinizi de rahatlatabilir. 

Meme reddi nedenleri

Bazen bebekler memeyi reddeder. Meme reddi genellikle aşağıdakilerden biri veya daha fazlasından kaynaklanabilecek sadece bir geçiş aşamasıdır:

  • Bebeğinizin soğuk algınlığı varsa
  • Bebeğiniz rahatsız veya acı çekiyorsa.
  • Bebeğiniz emmekte zorlanıyorsa
  • Muhtemelen ilaç kullandığınızdan, hormonal değişiklikler geçirdiğinizden veya olağandışı bir şey yediğiniz için sütünüzün tadı farklıysa
  • Süt akışınız normalden daha hızlı veya daha yavaşsa
  • Bebeğiniz sadece bir memeyi tercih ediyorsa meme reddi olabilir.

Göğüslerin reddedilmesinin bu nedenlerinin çoğu kendi başına gider veya rutininizde birkaç basit değişiklikle çözülebilir. Hiçbiri emzirmeyi bırakmanız gerektiği anlamına gelmez.

Meme reddi çözümü

meme reddi

Bebeğinizi memeye alıştırmaya yardımcı olmak için aşağıdakileri denemeniz faydalı olacaktır?

  • Rahatlayın ve olabildiğince sabırlı olun.
  • Yeni bir besleme konumu deneyin.
  • Bebeğinizin ağzına biraz süt verin. Bu onu beslemeye teşvik edebilir.
  • Banyosundan sonra, sıcak ve rahat olduğunda emziriniz.
  • Emzirmeyi sessiz bir yerde deneyin.
  • Rahatlatıcı fon müziği çalın veya bir sallanan sandalyede besleyin.
  • Bebeğinizi uykudan kalkerken ya da sadece uyurken meme vermeyi deneyin.
  • Bebeğiniz rahatladığında daha sonra tekrar deneyin. Bebeği zorlamak, meme reddini daha da kötüleştirebilir.
  • Bebeğiniz rahatsız görünüyorsa doktorunuzu görmesi için onu hastaneye götürün.

Meme reddi genellikle geçicidir, birkaç günden birkaç haftaya kadar sürer, ancak bazen bir bebek göğse geri dönmeye ikna edilemez. Bu çok sık gerçekleşmez, ancak bazen alternatifler dikkate alınmalıdır. Küçük bebeklere biberonla ve mama ile süt verilebilir. Yaşı ilerlemiş bazı büyük bebekler bardaklardan içilebilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et