Ebeveynler olarak, bebeğinizin tüm gelişimsel dönemlerinin farkında olmak önemlidir. 8 aylık bebek gelişimi de onların sağlıklı bir şekilde büyümesi için oldukça önemlidir.
Bu ayda gelişen beyinleri onları kendinden emin ve meraklı bir bireye dönüştürür. Fiziksel güçleri geliştikçe, kendi başlarına keşfetmeye başlarlar. Tabii ki, her 8 aylık bebeğin gelişimi farklı olacaktır. Bazı bebekler, bazen yeni bir beceriye o kadar dikkatle odaklanırlar ki, diğer beceriler birkaç hafta ilerlemez. Ve bu tamamen normal bir durumdur. 8 aylık bebek gelişimi ile ilgili detayları öğrenmek için okumaya devam edin.
8 aylık bebeğinizin bilişsel gelişimi
Küçüğünüz, görme duyuları neredeyse tamamen olgun olduğu için odanın her yerindeki insanları ve nesneleri tanıyabilir. İsimleri söylendiğinde size doğru dönebilirler.
Bazı nesneleri gördükten sonra onları akılda tutabilirler. Örneğin, bir şeyi gözden kaçırdıklarında, orada olduğunu bilirler ve ona ulaşmaya ve hatta ağlamaya çalışabilirler. Veya ce-eee oynarsanız, yüzünüzün parmaklarınızın arkasında olduğunu anlarlar ve tekrar görmeyi bekleyeceklerdir. Bu heves, aynı zamanda bebeğinizin artık görüş alanından çıkıp bir sonraki odaya girdiğinizde yakınınızda olduğunu bildiği ve kaygılarını hafiflettiği anlamına gelir. Bebeğinizin beyni büyüdükçe, bir şeylerin gerçekleşebileceğini fark etmeye başlarlar.
8 aylık bebeğin motor becerileri
Artık bebeğiniz daha uzun süre oturur ve dengesini sağlar. İlginç bir oyuncak gördüğünde ona ulaşmak için hareket ederler. Bunu ikiniz için bir oyuna dönüştürmeyi deneyin. Bir oyuncağı bebeğinizin erişebileceği bir yere yerleştirin ve kendi başlarına yakalama çabası için teşvik edin.
Sekiz ay hem kaba motor becerilerinde (uzuvların ve vücudun kullanımı) hem de ince motor becerilerinde (ellerin kullanımı) büyük ilerlemeler anlamına gelir. El hareketleri daha koordineli hale geldikçe, baş parmaklarıyla küçük nesneleri almayı ve işaret parmağını kıskaç olarak kullanmayı öğrenecekler.
8 aylık bebeğinizin iletişim becerileri
Henüz bir kelime söyleyemeden, bebeğiniz oldukça ilginç yollarla iletişim kurabilir. Bebeğiniz, iletişim kurmak için el ve kol hareketlerini kullanacaktır. Bebeğiniz alınmak istediklerinde kollarını germeye çalışacaktır. Bu ayda artık “Hayır” kelimesinin önemini anlayacaktır. Çocuğunuzla konuşmaya devam edin ve anlama becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için tekrarlar yapın.
8 aylık bebek gelişimi sosyal becerileri
Bebeğiniz bu ayda yakındakileri çok iyi tanır ve onları görmekten mutlu olurlar. Bu durum kimin aileden olmadığını da ayırt edebilecekleri anlamına gelir. Bir komşu veya yeni bebek bakıcısı gibi yabancı biriyle karşılaştıklarında, yabancı kaygı olarak bilinen bir reaksiyonla savaşabilir veya korku ile tepki gösterebilirler. Bu gibi durumlarda, bebeğinizi yeni kişiye yavaşça ısınmasını sağlayarak rahatlatabilirsiniz.
Etraflarındaki dünyayı daha fazla anladıkları için izlemek onlar için eğlencelidir. 8 aylık çocuğunuzun gelişimi yeni başlıyor. İlerlemelerinden dolayı sizi memnun etmeye ve şaşırtmaya devam ederler.
8 aylık bebek gelişimi sırasında beslenme
Bebeğiniz büyüyor, daha fazla hareket ediyor. Bu nedenle, şimdiye kadar olduğundan daha fazla anne sütüne veya mamaya ihtiyaç duyabileceklerini düşüneceksiniz. 7. ayda olduğu gibi günde 3 ila 5 beslemeye ihtiyaç duyarlar.
Katıları verdiğinizden beri bebeğinizin beslenme düzenleri biraz değişmiş olsa da, anne sütünüz hayati bir beslenme kaynağı olmaya devam etmektedir. Bu nedenle, yemek zamanında herhangi bir katı madde vermeden önce emzirmek çok önemlidir.
Henüz yapmadıysanız, bebeğinize doğranmış yiyecekler veya parmak yiyecekler sunmaya başlamalısınız. Yumuşak pişmiş sebzeler ve olgun meyveler verilebilir.
8 aylık bir bebek ne kadar uyumalı?
Bebeğiniz gece boyunca uyuyor olabilir, bu da güzel bir değişiktir. Bebeklerin %70 ila %80’i yaş 8. ayda gece boyunca uyur. Şu anda, bebeğinizin günde toplam 12 ila 15 saat uyumaya ihtiyacı vardır. 9 ila 12 saati genellikle gece boyunca gerçekleşir. Uykunun geri kalanı, 30 dakikadan dört saate kadar değişen gündüz uykusuna arasında yayılır.
Bu süre zarfında, bebekler genellikle ayrılık kaygısı geliştirir. Bu da uyku alışkanlıklarının bozulmasına yol açabilir, çünkü bebek sizinle daha fazla yatmak isteyebilir. Ayrılma kaygısı nihayetinde kendi kendine düzelir. Ancak bebeğiniz gece huzursuz olmaya devam ederse veya uyumakta zorluk çekiyorsa, sorun olup olmadığını öğrenmek için doktoru ile görüşmelisiniz.
8 aylık bebek gelişimi sırasında bebeğinizin size fazlasıyla ihtiyacı olacaktır. Giderek size bağımlı olma duygusu gelişeceğinden sizi sürekli etrafında görmek isteyecektir. Gelişimine katkıda bulunmak için yaşına uygun oyunlar oynamayı ve aktiviteler yapmayı eksik etmeyin.