Bebeğiniz doğmadan önce bile, hayatı boyunca ihtiyaç duyacağı 10.000 milyar beyin hücresine sahiptir. Erken yaşta, bebeğinizin genleri, dış dünyadaki tecrübesi ile birlikte, büyüdükçe nasıl ve ne kadar iyi öğreneceğini belirler, mizacını ve kişiliğini oluşturur. Gerçekten de son birkaç yıldaki beyin araştırmaları sonucunda, yetişkinliği en çok şekillendiren yaşam süresinin 2 veya 3 yaşına olan dönem olduğu belirtilmiştir. Bebeklerde zeka gelişimi için ebeveynlerin yapabilecekleri bazı uygulamalar onların hayatını oldukça etkileyecektir.
İşte bebeğinizin zekasını geliştirmesine nasıl yardımcı olacağınız ipuçları:
. Bebeğinizle konuşun
Bebeğinizle her zaman konuşuyorsunuz, ancak konuşmanın bilişsel gelişimlerini teşvik etmenin en iyi ve en kolay yollarından biri olduğunu biliyor muydunuz? Bebeğinizle konuşmak onların konuştuğunuz dili duymasını ve işlemesini sağlar. Bebek anlamayabilir ve cevap vermeyebilir, ancak dinleyebilir ve öğrenebilir. Bebek sorularınıza anlamsız bir şekilde cevap vermeye çalışırsa, onunla konuşma yapın. Bebeğinizle daha büyük bir çocukla konuştuğunuz gibi konuşun.
- Şarkı söyleyin
Uzmanlar, şarkıları dinlemenin ve şarkı söylemenin kelimeleri kullanma fırsatı sağlayabileceğini söylüyor. Müzik bebekler için ilginç olabilir. Şarkı söylemek, konuşmaya benzer etkilere sahiptir ve bu nedenle bebeğinizi daha akıllı hale getirmenin iyi bir yoludur.
Bebeğiniz için bu yaşlarda şarkı söylemeye başlamak asla çok erken değildir. Bunu çevrelerinin farkında olduklarını hissettiğiniz anda yapabilirsiniz.
- Kitap okuyun
Tıpkı konuşma ve şarkı söyleme gibi, okumanın da bebeğin dinleme becerileri üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Bebekler ebeveynlerinin seslerini dinlemeyi sever. Küçük bebekler dinler, fakat kitaba ve resimlerine bakmakla ilgilenmeyebilir. Ancak bebeğiniz büyüdükçe kitaplara ilgi gösterecek ve sayfaları kendileri çevirmeyi sevecektir. Metni ve büyük parlak çizimleri görebilmeleri için kitabı önlerine koyarak ilgilerini çekebilirsiniz.
- Sayıları gösterin
Sayıları saymak etkileşim için bir fırsat sağlar. Oyun blokları veya bir kuşun çocuk kitabında kaç kez gösterildiği gibi bazı nesneleri veya çizimleri sayın. Bebeğiniz sayıları anlamayabilir, ancak sayarken söylediğiniz kelimelere dikkat etmesi muhtemeldir. Sayma bebeğin beynini dinlemeye ve düşünmeye teşvik eder.
- Saklambaç oynayın
Saklambaç, bebeğe nesne kalıcılığı hakkında bilgi vermek, yani bir nesnenin gözden uzak olsa bile varlığını sürdürdüğünü bilmelerini sağlamak için basit bir oyundur. Bebekler bu kavramı dört ila yedi aylıkken keşfeder. Saklambaç oynamak, bebeğin nesne kalıcılığı anlayışını arttırmanın kolay bir yoludur. Saklandığı zaman onun yok olmadığını anlar.
- Ayna önünde vakit geçirin
Çoğu bebek altı aylıktan itibaren aynadaki yansımalarını görmeyi sever. Aynanın içindeki bambaşka bir dünya gibi göründüğünden, birinin aynadaki yansımasını görmek oldukça teşvik edici olabilir. Kimse bebeğin zihninde ne olduğunu söyleyemez, ancak bebeklerin yansımalarını görmesi onları eğlendirir. Bebek yansımada ebeveynlerini, kardeşlerini veya aile yakınlarını tanıyacaktır. Yansımaları izlemek ve onları ayırt etmek bebeğin daha iyi düşünmesini sağlayabilir.
- Taklit oyunu oyna
İşte bebeğinizle oynayabileceğiniz en basit taklit oyunlarından bazıları:
- Gözlerini geniş aç ve kapat
- Ağzınızı açma ve kapatma
- Dilini dışarı çıkarma
- Başınızı yana sallama
- Bebek izlerken yumruğu açma ve kapatma
- Davul çalma taklidi
- Ekrandan uzak tutma
Bebeğinizin tv izlemesini veya akıllı telefon kullanmasını durdurmak onları akıllı yapmaz, ancak dikkat dağıtıcı unsurları kesinlikle keser. Tıp uzmanları, bebeğinizle konuşmanın, okumanın ve şarkı söylemenin beyninin ihtiyaç duyduğu tüm stimülasyonu sağladığını belirtir. Nihayetinde, tv ve akıllı telefonu izlemek için zaman harcamak, diğer daha faydalı etkinlikleri kısıtlayabilir.
- Dengeli beslenme
Bebeğiniz katı yiyecekler yiyebilecek kadar büyükse, gerekli tüm mikro besinlerin tedariki için dengeli bir diyet sağlayın. Demir, çinko ve iyot bilişsel gelişimi artırır. Sebze, et ve süt ürünleri içeren bir diyet anne sütüyle birlikte bebeklerde zeka gelişimi için oldukça yararlıdır.
Tüm çocukların aynı hızda gelişmediğini unutmayın. Bir bebeğin ne kadar akıllı olduğunu belirleyen evrensel bir değerlendirme parametresi yoktur. Genel davranış ve kişilik özellikleri, akıllılık düzeyinin kesin göstergeleri değildir. Bu nedenle, bebeğiniz yaşının diğer bebeklerinden farklı bir hızla gelişiyorsa endişelenmeyin. Çocuk doktoru bebeğin büyümesini sağlıklı bulduğu sürece bebeklerde zeka gelişimi için ciddi bir sorun yoktur. Eğer gözlemlerinizde farklılık hissederseniz mutlaka bir hekime başvurun.