Cumartesi, Ocak 25, 2025
Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıBulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yöntemleri

Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yöntemleri

Bir insandaki mikrobun diğer insana herhangi bir yolla geçmesiyle ortaya çıkan hastalıktır. Hastalığı yapan organizmalar virüslerdir. Hastalık yapan virüsler vücuda girdiği andan itibaren üreme başlar. Üreyerek hastalığın belirtileri ortaya çıkar. Bulaşıcı hastalıklar iki yolla görülür. Bunlardan birincisi doğrudan temasla, ikincisi ise dolaylı yolla bulaşmasıdır (hava ile araçla, vektörle). Çocukluk çağı, insanların en çok bu hastalıkların görüldüğü dönemdir. Bulaşıcılığı olan hastalıkların belirtileri ateş, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısıdır.

çocuk aşı

BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA

  • Hapşururken, öksürürken, konuşurken ağzımızdan çıkan damlacıklara dikkat edilmeli.
  • Kesinlikle yanımızda selpak bulundurmalı ve en iyi şekilde kullanmalıyız.
  • Hastalık şüphesi olan insanlarla direk deri temasından ve cinsi temas da bulunmayın. Bu ilerde kalıtsal bir bulaşıcı hastalıklara neden olabilir.
  • Başkalarının kullandığı çamaşır, yatak eşyası ve yiyecek eşyalarını kullanmayın. Bu şahsi eşyaları ortak kullandığımız takdirde bulaşıcılığı olan hastalıklar kolaylıkla geçer.
  • Hayvanlarla çok temas halinde olmamaya çok dikkat ettin. Sivrisineklerin taşıdı sıtma hastalığı veya güvercinlerin psittakoz (ateşli solunum yolu enfeksiyonuna neden olur) bulaşıcı hastalıklardır.
  • İçme ve kullanma sularının temizliğine dikkat ediniz. Temizlenmeden yenen yiyeceklere dikkat ettin. İyice yıkamadan kesinlikle yemeyin. Yiyeceklerinizi ve içeceklerinizi acık da bırakmayın. Açık da satılan yiyecekleri almayınız yoksa çeşitli bulaşıcı hastalıklara neden olur.
  • Hastalıklı bir anneden hamilelik sırasında veya doğum sırasında bebeğe bulaşabilir. Doktorunuzun gözetimi altında bebeğinizin tedavisini yaptırın.
  • Bulaşıcı hastalığı olan insanlarla aynı ortamda kalmamaya dikkat ediniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et