Çocuklarda bağışıklık sistemi bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler gibi hastalık üreten organizmalarla savaşır. Tüm çocuklar sürekli olarak bu patojenlere maruz kalır. Ancak bu durum çocuğun hastalanacağı anlamına gelmez. Çocuklarda bağışıklık sistemi güçlü olursa, hastalıklara karşı doğal savunma sağlar. Bağışıklık sistemi zayıflamış bir çocuk ise savunmasızdır veya soğuk algınlığı, grip ve daha ciddi hastalıklara karşı daha hassastır.
Doğuştan gelen ve uyarlanabilir bağışıklık sistemleri, bebeklikten yetişkinliğe kadar olgunlaşmaya devam eder. Geçtiğimiz yüzyılda, gelişmiş ülkelerde bebek ölüm oranlarının 1000’de 140’tan 1000’de 7’ye önemli ölçüde düştüğünü görülmüştür. Bunun ana nedeni iyi beslenme, hijyen ve enfeksiyonlardan daha iyi korunmadır.
Çocuğunuz hastalığa aşırı duyarlıysa, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve mümkün olduğu kadar güçlü hale getirmek için adımlar atmak isteyebilirsiniz. Çocuğunuzu sürekli antibiyotik veya diğer ilaç tedavilerine maruz bırakmaktan kaçınmak önemlidir. Güçlü önleme yöntemleri arasında emzirme, iyi beslenme, besin takviyeleri, sağlıklı bir zihinsel tutum ve duygusal iyilik, toksik olmayan bir ortam, kayropraktik bakım, gereksiz antibiyotik ve aşılardan kaçınma, düşük stres ve bol bol dinlenme ve egzersiz yer alır.
İşte bir çocuklarda bağışıklık sistemini desteklemenin bilimsel olarak kanıtlanmış 9 yolu:
- Bitkisel besin alımını artırın
Her gün beş porsiyon taze meyve ve sebze servis edin. C vitamini açısından zengin bir yemek, lenfosit aktivitesini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Yüksek miktarda C vitamini içeren yiyecekler şunlardır: Dolmalık biber, kiraz, kuşburnu, kivi, portakal ve kuş üzümü.
- Sağlıklı uyku
Çocukların rahat uyumasına yardımcı olmak için, örneğin banyo yapmak ve kitap okumak gibi sağlıklı bir uyku vakti alışkanlığı oluşturun. Hafta sonları bile her gece aynı saatte yatmak önemlidir. Yeni doğmuş bir bebek günde 18 saate kadar uyumalıdır, küçük çocuklar 12-13 saat, 7-12 yaş arası çocuklar 10 saat, ergenlerin ise 8-9 saat uyuması gerekir.
- Sık sık el yıkama
Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek istediğimizde hijyen son derece önemlidir. Yemekten önce ve tuvalete gittikten sonra ellerini yıkadıklarından emin olmak, patojen mikropları ve bakterileri yok etmeye yardımcı olacaktır. Elleri yıkamak enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olur.
- Diş fırçalama
Çocuğunuzun kendi diş fırçası olması gerekir. Bir çocuk hastalanırsa, diş fırçasını hemen atın ve yenisiyle değiştirin. Bakterilerin havada yayılması sebebiyle çocukların diş fırçalarını tuvaletten uzak tutun. Dolap içindeki diş fırçası tutucusu, bir çocuğun diş fırçasını saklamak için ideal bir yerdir.
- Sigara dumanına maruz bırakmayın
İnsanların sigara içtiği bir evde yaşamak, çocuğun enfeksiyon kapma şansını artırır. Pasif içicilik, bir çocuğu kulak enfeksiyonlarına, astıma, solunum enfeksiyonlarına ve semptomlarına karşı daha duyarlı hale getirirken, ani bebek ölümü sendromu riskini de artırır.
- İşlenmiş gıdaları azaltın
Cips, şeker ve soda gibi yüksek oranda işlenmiş gıdalar bağışıklık sistemini tehlikeye atar. İşlenmiş yiyecekler katkı maddeleri ve kimyasallarla doludur. Bu yiyecekler çocuğun hassas vücudunda hasara neden olur. Bu tür gıdalardan kaçınarak daha sağlıklı yiyeceklere yer vermelisiniz.
- Mümkünse antibiyotiklerden kaçının
Antibiyotikler, mikrop çeşitliliğini tüketerek bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşma yeteneğini azaltır. Çocukluk çağı hastalıklarının çoğu bakteriyel değildir, viraldir. Bu nedenle bir antibiyotik yarardan çok zarar verir. Antibiyotiğe dirençli bakteriler, antibiyotiklerin aşırı kullanımının bir yan ürünüdür.
- Günlük egzersiz yapmak
Egzersiz hem çocuklarda hem de yetişkinlerde hücre miktarını artırır. Günümüzde çocuklar giderek hareketsiz hale geliyor ve bu da bağışıklık sistemlerine zarar veriyor. Çocuklarda egzersiz eksikliği sağlık sorunlarına ve obeziteye neden olabilir. Çalışmalar, orta yoğunlukta egzersizin bir çocuğun bağışıklık sistemi üzerinde yararlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
- Prebiyotikler ve probiyotikler
Prebiyotikler, faydalı bağırsak mikroplarının büyümesini destekleyen sindirilemeyen besin maddeleridir. Probiyotikler, bağırsak sağlığını iyileştiren bakteri veya mayadır.
Hem probiyotikler hem de prebiyotikler, bağırsaktaki sağlıklı bakterilerin gelişmesi için gereklidir. Bebeklerde ve çocuklarda yapılan araştırmalar, yeterli miktarda prebiyotik ve probiyotik tüketmenin nöro gelişmeyi artırdığını ve sağlıklı beyin işlevini yetişkinliğe kadar etkilediğini göstermiştir.
Prebiyotik açısından zengin besinler şunlardır: Badem, hindiba, nohut, sarımsak, pırasa, soğan, lahana, mercimek, barbunya, soya fasulyesi, muz, karpuz, greyfurt, keten tohumu ve fıstık.
Bağışıklık sistemini ev ortamında güçlendirmek, öncelikle bir önleme aracı olarak uygundur. Bu yöntemler elbette doktorun önerdiği tedavinin yerini almaz ve kısa vadede çocuklarda bağışıklık sistemini iyileştirmez. Ama yaşamı boyunca iyi bir bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir.