Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaHamilelikHamileliğe HazırlıkMiyom Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıldır?

Miyom Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıldır?

Miyom uterusta gelişen yuvarlak tümörlerdir. Neredeyse çoğu zaman iyi huyludur veya kanserli değildirler. Miyomların büyüklüğü bezelye kadar küçük veya kavun kadar büyük olabilir

Miyomlar çok yaygındır ve tüm kadınların yaklaşık yüzde 20 ila 50’sini etkilemektedir. 30’lu ve 40’lı yaşlarındaki kadınları etkileme olasılıkları yüksektir. Miyomlu birçok kadının aile üyelerinde vardır.

Bazı miyomlar üreme yıllarında istikrarlı bir şekilde büyürken, bazıları yıllarca aynı boyutta kalır. Menopozdan sonra tüm miyomlar büyümeyi bırakır. Menopozdan sonra miyomlarınız büyürse, doktorunuza danışmalısınız.

Miyomlara ne sebep olur?

Miyomlar, hücrelerin uterus duvarında aşırı büyüdüğünde başlar. Bununla birlikte, rahim fibroidlerinin(miyom) nedeni bilinmemektedir. Araştırmacıların miyomlara neyin neden olabileceği konusunda birçok fikri vardır, ancak bunların hiçbiri fibroid(miyom) tümörlerinin kesin nedenleri olarak görülmemektedir. Bu fikirlerden bazıları:

  • Fibroidler (miyomlar) genetik olabilir (ailede görülme).
  • Kadın hormonları, östrojen ve progesteron, miyomların büyümesine neden olur.

Myomlar hamilelik sırasında hormon seviyeleri yüksek olduğunda hızla büyür ve anti-hormon ilacı kullanıldığında küçülür. Bir kadın menopoza ulaştığında miyomlar büyümeyi durdurur veya küçülür.

Miyom belirtileri nelerdir?

miyom

Çoğu miyom bir noktada semptomlara neden olur. En yaygın semptom, düzensiz veya ağır olabilen vajinal kanamadır. Diğer belirtiler şunlardır:

  • Ağır kanama
  • Anemi
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Ağrılı ilişki
  • Miyomlar enfekte olursa ağrı, kanama veya vajinadan akıntı
  • Nadir durumlarda karında basınç veya yumru hissi
  • İdrar yapma güçlüğü, idrara çıkma sonunda damlama veya miyom idrar akışını bloke ederse idrar retansiyonu. Miyomlu kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarının gelişme olasılığı daha yüksektir.

Büyük miyomlar idrar yolunu kısmen tıkayabilir veya prolapsus adı verilen vajinaya doğru şişebilir. Sarkan miyomlar da idrar akışını engelleyebilir. 

Miyom tedavisi bazılarında hiçbir tedaviye gerek olmazken bazı kadınlarda cerrahiye kadar gidebilir. Miyomlar aşırı kanama, rahatsızlık veya mesane problemlerine neden olmadıkça, tedavi genellikle gerekli değildir.

Miyomlar nasıl teşhis edilir?

Miyomlar çoğunlukla fizik muayene sırasında bulunur. Doktorunuz bir karın veya pelvik muayene sırasında bir yumru hissedebilir.

Taramalar bu tanıyı doğrulayabilir. Bu testler iki seçenektir:

  • Ultrason: Ultrason, miyomlar için en sık kullanılan taramadır. Miyomları teşhis etmek için ses dalgaları kullanır ve duyabildiğinizden çok daha yüksek frekanslar içerir. Bir doktor veya teknisyen, rahmin ve yumurtalıkların taranmasına yardımcı olmak için karına veya vajinanın içine bir ultrason probu yerleştirir. Hızlı, basit ve genellikle doğrudur. Bununla birlikte, iyi sonuçlar elde etmek için doktor veya teknisyenin deneyimine ve becerisine dayanır. MRG gibi diğer testler, adenomyoz gibi diğer durumlar için daha iyi olabilir.
  • MRG: Bu görüntüleme testi görüntüler üretmek için mıknatıs ve radyo dalgaları kullanır. Doktorunuz miyomların büyüklüğü, sayısı ve yeri hakkında bir yol haritası çizer. Ayrıca bazen yanlış tanı konan miyomlar ve adenomyozis arasında ayrım yapabilir. Bir tanıyı doğrulamak ve sizin için en uygun tedavilerin belirlenmesine yardımcı olmak için MRI kullanılabilir.

Hamilelik ve Miyomlar

Miyomlar genellikle hamile kalmayı engellemez. Bununla birlikte, miyomların infertiliteye veya gebelik kaybına neden olması mümkündür. Miyomlar ayrıca plasental abrupsiyon, fetal büyüme kısıtlaması ve erken doğum gibi bazı gebelik komplikasyonları riskini artırabilir.

Miyom tedavisi nasıl yapılır?

Miyomlu kadınların çoğunda herhangi bir belirti yoktur. Belirtileri olan kadınlar için yardımcı olabilecek bazı tedaviler vardır. Miyomlarınızı tedavi etmenin en iyi yolu için doktorunuzla konuşun. Bir tedavi seçmenize yardımcı olmadan önce birçok şeyi dikkate alacaktır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Miyomlardan semptomlarınız olup olmadığı
  • Gelecekte hamile kalmak istemek
  • Miyomların boyutu
  • Miyomların yeri
  • Yaşınız ve menopoza ne kadar yakın olduğunuz

Miyom varsa ancak herhangi bir semptomunuz yoksa, tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Doktorunuz düzenli muayeneleriniz sırasında büyüyüp büyümediklerini kontrol edecektir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et